promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz tévé alaposan ráijesztett Európára, félelmetes tervet mutattak be
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Térképen vázolták, mi várható a jövőben, ha a nyugat nem akar engedni.

Minden eddiginél keményebb hangot ütött meg az orosz háborús propaganda. Az ország vezető állami tévécsatornáján (Rosszija 1) elemzők arról beszélgettek, hogy konkrétan mennyi idő lenne atomtöltetű rakétákat juttatni néhány európai fővárosra – és ezzel elsöpörni azokat a föld színéről.

A kissé rémisztő témafelvetés szerint London 202, Párizs 200, míg Berlin 106 másodperc alatt lenne elérhető az orosz fegyverek számára. A nyilvánvaló fenyegetés annak tükrében különösen nyugtalanító, hogy május 9-ig Putyin elnök biztosan bejelent valami fontos döntést, sokak szerint a teljes vagy részleges mozgósítást.

Az orosz 1-es csatorna 60 Perc című műsorában a Szarmat nevet viselő nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát nevezték meg csodafegyverként, amely az egész világon páratlan rendszernek mondható. A Szarmat a jelenlegi legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakéta, már ha persze hinni lehet az orosz híreszteléseknek.

A műsorban nyilatkozó Alexei Zhuravlev politikus szerint egyetlen ilyen eszköz elég lehet ahhoz, hogy a Brit-szigetek többé ne létezzen, a nukleáris támadássorozatuk pedig „tiszta lapot” eredményezhetne a kontinensen. Zhuravlev a műsorban elsősorban az angolokra fakadt ki, amiért azok terrorizmussal vádolták meg hazáját.

A kétségkívül félelemkeltő tévéműsor alighanem egyfajta válasz volt a brit Richard Shirreffnek, a NATO volt európai főparancsnok-helyettesének azon korábbi kijelentésére, miszerint a nyugatnak fel kell készülnie a legrosszabb forgatókönyvre az ukrán háború kapcsán.

Az orosz beszélgetés egyik műsorvezetője józanul azért rákérdezett Zhuravlevnél arra, hogy komolyan gondolja-e az atomcsapás szükségességét, hiszen az Egyesült Királyságnak is vannak nukleáris fegyverei, vagyis egy ilyen adok-kapokot senki sem élne túl, mire a politikus így válaszolt:

„Teljesen komolyan mondtam.”

A sugallat szerint a Szarmat rakétákat Kalinyingrádból indítanák, az Oroszország exklávéjának számító balti-tengeri kikötőváros Lengyelország és Litvánia között található. A Szarmatokat egyébként Sátán II néven is szokták emlegetni, és Putyin több alkalommal is kijelentette, hogy már az ősz folyamán képes lenne velük csapást mérni a Föld bármelyik pontjára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás