promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zelenszkij elnök éppen a családjával volt, amikor orosz ejtőernyős bérgyilkosok jelentek meg
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kijev már szabadabban lélegezhet, de az ukrán elnökre folyamatosan vadásznak.

Miközben az orosz-ukrán háború áttevődik a Donyec-medencére, és – úgy tűnik – Kijev fellélegezhet, balgaság azt hinni, hogy a támadók végképp felhagytak a főváros, és az ott tartózkodó ukrán kormányzat zargatásával.

A védekezést elszántan irányító, naponta 2-3 órákat alvó Volodimir Zelenszkij elnök a napokban ismét kijelentette, hogy esze ágában sincs távozni Kijevből, bár tudomására jutott, hogy egy orosz orgyilkos osztag behatolt a városba, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy likvidálják őt.

Az elszánt csapatot ejtőernyőkkel dobták le, és azok már be is hatoltak egy nagyobb (meg nem nevezett) épületbe, ahol valószínűleg az elnököt sejtették. Zelenszkij tanácsadói emiatt azt javasolták vezetőjüknek, hogy hagyja el a fővárost, és vonuljon egy biztonságosabb helyre, némileg távolabb.

A színész-producerből lett 44 éves politikus azonban adott egy fricskát Putyinnak azzal, hogy a menekülés helyett inkább a frontvonal titokban történt meglátogatását választotta. Kétségkívül jól ért a színpadias tettekhez, és ahhoz, hogyan tüzelje fel a katonákat és az állampolgárokat.

A britek és az amerikaiak folyamatosan felajánlják Zelenszkijnek, hogy külföldre menekítik, véleményük szerint például Lengyelország alkalmas lenne arra, hogy az ukrán kormányzat külföldről, de biztonságosabb körülmények között irányíthassa az országot.

Az elnök és a környezetében lévők egyébként folyamatosan golyóálló mellényt viselnek, illetve sokaknak gépfegyvert is adtak, ám azt a többségük – civilként – nem tudja használni. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ejtőernyős orosz bérgyilkosok megérkezésekor az elnök éppen a felesége és gyermekei körében tartózkodott.

„Meg kell érteniük, hogy a nép figyel rám. Szimbólum vagyok, ezért úgy kell viselkednem, ahogy egy országvezetőtől elvárják”

– világított rá Zelenszkij a Time magazinnak arra, miért viselkedik ennyire csökönyösen, és miért nem kerüli a rizikós helyzeteket. Az ellene küldött orgyilkosok jelenlegi helyzetéről semmit sem lehet tudni, de az ukránok egyelőre aligha likvidálhatták őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás