promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Páratlan természeti csoda, megkezdődött a tiszavirágzás - videó
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden évben látványos jelenségnek lehetnek szemtanúi, akik a Tiszához látogatnak. Kérészek ezrei lepik el a szőke folyót.

Tavaly óta hungarikum lett a tiszavirágzás, az a legnyűgöző természeti jelenség, amely turisták tömegeit vonzza a Szőke folyóhoz.

Nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is egyedülálló a tiszavirág látványos rajzása, amely védett természeti- és tájérték.

A hungarikumok közé választását egyebek mellett az indokolta, hogy a jelenség kulturális, néprajzi és nyelvi hozadékai a Tisza-menti identitás természeti környezeten túlmutató sokrétű jelentőségét bizonyítja.

Az első kérészek már megérkeztek a folyóhoz és mellékágaihoz, hogy megkezdjék ilyenkor szokásos nászukat. A kérészek tömeges megjelenésére akkor lehet számítani a víz felszínén, amikor a víz tisztasága, az időjárási tényezők, a napsütés, hőmérséklet és felhősödés együttállása a legtökéletesebb ezeknek az állatoknak a párzásához.

Szerencsések azok, akik a héten ellátogatnak a Tiszához, hiszen a kánikula kedvez a kérészeknek, így várhatóan a következő napokban tiszavirágok nagy tömegei jelennek meg a folyó felett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás