promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin elé konkrét megadási feltételeket dobott a nyugat, meghökkentő reakció érkezhetett rá
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét felcsillant a háború befejezésének lehetősége.

Lassan 9 hónapja tart az orosz-ukrán háború, amely az országukat védő szomszédjaink váratlan sikereitől hangos mostanában. Az ukránoknak sikerült visszafoglalniuk a kulcsfontosságú kikötővárost, Herszont, ami kétségkívül óriási fegyvertényt jelent.

Elemzők máris arról beszélnek, hogy Putyin talán képes lehet megtartani az elnöki hatalmát a jövőben is (ha az egészségi állapota megengedi), ám a legendája a háborús fiaskó miatt szétfoszlott, és az orosz nép többé nem fogja őt egy emberként követni, végképp megingott iránta a bizalom.

Ezzel a háttérrel röppent fel a napokban a hír, hogy Putyin állítólag konkrét megadási feltételeket kapott a nyugattól, és persze a vele „hivatalosan” háborúban álló Ukrajnától. A tervet – meglepő módon – állítólag pozitívan fogadta az elnök köre, mert a javasolt lépésekkel hatalomban tudnának maradni, és elkerülhetnék a felelősségre vonást is a háborús bűnökért.

Az elképzelés szerint Oroszországnak fel kellene adnia a most elfoglalt területeket, a korábban megszerzett Krím viszont a kezén maradhatna, ám az demilitarizált zónává alakulna át, és a státuszát csak 2029 után lehetne újratárgyalni.

A terv és a reakciók felvillantják a reményt, hogy még a tél előtt véget érhetne az öldöklő harc. A hír valóságtartalmát némileg megkérdőjelezi, hogy az a Valery Solovei professzor szivárogtatta ki, aki a mai Ukrajna területén született (de még a Szovjetunióban), és eddig is igen kritikusan foglalt állást Putyin politikájával szemben.

A háború nemcsak humanitárius okokból elítélendő, de lassan az egész európai gazdaságot is romba dönti. Így nem csoda, hogy előbb az Egyesült Államok, majd Németország is – finoman, de határozottan – igyekezett már nyomást gyakorolni Ukrajnára, hogy üljön le Oroszországgal tárgyalni a békéről, amihez a mostani feltételek jó alapot jelenthetnének.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás