promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin vakarhatja a fejét, valószínűleg csúfosan besült az oroszok egyik csodafegyvere
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Belgorod atomhajtású tengeralattjáró furcsa manővereket végez.

Ha van még az oroszoknak olyan fegyvere, amellyel nemcsak Ukrajnát, hanem az egész NATO-t sakkban tudják tartani, a Belgorod nevű tengeralattjáró mindenképpen ilyennek nevezhető. A 184 méter hosszú, 30 ezer tonnás szörnyeteget „várospusztítónak” tartják a rajta lévő Poseidon atomtöltetű torpedók miatt.

Jelenleg a Belgorod Oroszország északnyugati részén, a skandináv térség közvetlen közelében állomásozik. Alighanem a finnek és svédek elrettentését szolgálja, akik az ukrajnai háború hatására szeretnék felgyorsítani a NATO-csatlakozásukat, mivel nem érzik biztonságban magukat az „orosz medve” szomszédságában.

Az amerikai hírszerzés szerint a nukleáris hajtású tengeralattjáró éppen gyakorlatozni készült, a tesztet azonban valami váratlan hiba zavarhatta meg. Erre utal, hogy a szintén kivezényelt orosz hadihajók rövid tétovázás után visszatértek a kikötőbe. Az idő pedig fogy, hiszen a Jeges-tengert, illetve más északi vizeket lassan beborítja majd a jég.

Egy amerikai elemző a Belgorod feltételezett problémájából azt a következtetést vonta le, hogy a nyugati szankciókat tovább kell folytatni Oroszország ellen, amely egyebek mellett a high-tech katonai eszközök jó részét is nyugatról szerzi be, és most is talán egy alkatrész-probléma, meghibásodás hátráltatja őket, amit nem tudnak egyszerűen orvosolni.

Néhány hete a „várospusztító” tengeralattjáró még 430 kilométerre cirkált a NATO határaitól, most azonban a szeverodvinszki kikötőt is alig volt képes elhagyni. Ez nem is baj, hiszen a rajta lévő Poseidon torpedó-drónok segítségével hatalmas, radioaktív cunamikat tudna kelteni a vízen, és ezzel képes volna elsöpörni a part menti településeket.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás