promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyinnak az atomnál is veszélyesebb fegyvere lett, azonnal visszaküldheti a kőkorszakba Ukrajnát
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kérdés, hogy a végső győzelmet ki tudná-e csikarni vele.

A február vége óta tartó orosz-ukrán háború hamarosan újabb szakaszához érkezhet, hiszen sokan feltételezik, hogy Herszon kikötővárosának kiürítésével a támadók valami igen komoly dologra tesznek előkészületet. Alighanem elszántabb küzdelmek várhatók a Fekete-tenger partvidékén, mint eddig bármikor.

Egyre több szó esik arról, hogy Putyin orosz elnök engedélyt adhat akár kisebb hatótávolságú taktikai atomfegyverek bevetésére, de akár egy másfajta – a nyilvánosság előtt kevésbé ismert – harci eszköz alkalmazására is.

Ez nem más, mint a taktikai EMP-csapás, ami rendkívüli erejű elektromágneses impulzusbombát jelent. Ez előidézhető nukleáris robbantás által, de létezik nem nukleáris alapú változata is. A hidegháború idején szívesen riogatták egymást ilyesmivel a szembenálló felek, az utóbbi évtizedekben azonban nagy volt a csend körülöttük.

A fejlesztésük ugyanakkor nem állt meg, és ezeknél is elmondható, hogy a nem nukleáris alapú elektromágneses impulzusbombák kisebb hatóerővel és hatókörrel működnek, és nincs radioaktív hatásuk.

Ha az emberiség szerencsés, akkor az oroszok „csak” egy ilyet vetnek be Ukrajnában, ám azzal is képesek lehetnek visszalökni az országot a kőkorszakba. A fegyver ugyanis nagy energiájú elektromágneses lökéshullámot állít elő, amivel megbénítja a kommunikációs, közlekedési, ivóvíz-ellátási és élelmezési hálózatot is, vagyis a mindennapi élet alapvető fontosságú területeit.

A hatásmechanizmusa egyszerű, rövidzárlatot okoz a számítógépekben, generátorokban, rádiókészülékekben, radarokban, járművekben, vagyis minden elektromos eszközt egy pillanat alatt tönkretesz.

Ha nukleáris fegyver segítségével nagy magasságban idézik elő, akkor minimális emberáldozattal jár, az épületek sem dőlnek össze, viszont rögtön lefegyverzi az ukrán hadsereget, hiszen a modern fegyverek már komoly elektronikával rendelkeznek.

A bomba járulékos, elhúzódó hatása, hogy a zóna fölött elhaladó műholdak 90 százalékát is tönkreteszi nagyjából három hónapon keresztül. Természetesen az orosz technika ugyanúgy sérülne, és talán ez lehet az egyik oka, hogy a támadók megkezdték a visszavonulást Herszonból. Egy taktikai EMP-csapással időt nyerhetnének, hogy tavasszal megújult erővel folytassák az offenzívát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás