promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajszálon múlt, hogy a III. Károly nevet választotta az új brit király
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egykori walesi herceg fiatal korában sokat hezitált ezen.

II. Erzsébet királynő halála után a fia, Károly walesi herceg III. Károly királyként ülhet a brit trónra. A névválasztás a kizárólagos döntése volt, kevesen tudják ugyanakkor, hogy elvileg bármelyik keresztnevét választhatta volna, márpedig abból akad éppen elég: Charles Philip Arthur George.

Ő tehát a Fülöp, Artúr és a György helyett megmaradt a jól ismert Károly mellett, bár korábban állítólag a VII. Györgyöt is fontolgatta, mégpedig imádott nagyanyjának férje, VI. György tiszteletére.

Ahogy azonban teltek az évtizedek, és minden idők leghosszabb várakozási idejére volt szüksége ahhoz, hogy megkoronázzák, úgy vált számára is egyértelművé, hogy csakis Károlyként ülhet a trónra. Ezt a St. James-palotában összeülő illetékes tanács is így hirdette ki szinte rögtön Erzsébet halála után.

A választás a történelem során nem mindig volt evidens, A király beszéde című filmből megismert dadogós VI. György például az Albert keresztnevét használta (ezt becézték családon belül Bertie-nek), végül mégis a negyedik keresztnevén vált uralkodóvá.

A Károly névhez mindezzel együtt nem fűződnek kellemes képzetek az angol történelemben. I. Károly már rögtön a megkoronázása után összerúgta a port a parlamenttel, 1642-ben pedig a polgárháborúban nemcsak az angol, de a skót csapatok is ellene harcoltak. Végül hazaárulásért perbe fogták, és 1649-ben kivégezték. A fia 1660-ban lépett trónra II. Károly néven, de XIV. Lajos – a híres francia Napkirály – túlzottan is irányítani tudta őt a háttérből.

Milyen király lesz III. Károly? Mivel már lassan betölti a 74. életévét, aligha ad neki hosszú regnálási időt a sors. A hatalma immár csak névleges, vagy inkább szimbolikus, és a rossznyelvek szerint a legtöbben már azt várják, hogy átvehesse tőle a stafétát a sokkal dinamikusabb Vilmos herceg – a jövendőbeli V. Vilmos király.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás