promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet első miniszterelnöke Winston Churchill volt, és akkor mindenki azt hitte, hogy a vén róka keresztbe lenyeli a fiatal királynőt
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekes viszony alakult ki a veterán politikus és a fiatal uralkodónő között.

Erzsébet brit királynő mindössze 25 évesen került trónra, apja, VI. György némileg váratlanul bekövetkezett halála után. Remek uralkodó vált belőle, hosszú évtizedeken keresztül megtestesítve a stabilitást és állandóságot az egyre zsugorodó birodalmában.

Lizz Truss szeptemberi beiktatása kapcsán a sajtó kiemelte, hogy a frissen hivatalba lépett miniszterelnök volt a 15. a sorban, aki Erzsébet alatt az Egyesült Királyságban ezt a magas posztot betöltötte. Az első sem akárki volt: a második világháborús hős Winston Churchill.

Vajon a nehéz természetű, szókimondó politikus hogyan viszonyult a fiatal királynőhöz? Azt hihetnénk, hogy a kora és a neme miatt egyértelműen becsmérlően, ám nagy meglepetésre ez épp ellenkezőleg történt.

Churchill 1951 és 1955 között volt (másodszorra) miniszterelnök, és ez idő alatt – illetve utána is – valószerűtlen barátságot ápolt Erzsébettel. Amikor az idős és beteg politikus kénytelen volt nyugdíjba vonulni, a királynő kézzel írott, megható levélben köszönte meg neki a szolgálatait.

Nem csoda, hiszen hivatalból minden héten találkoztak több esztendőn keresztül, bár ezekről nem sok feljegyzés maradt fenn. Általában 30 percet szántak egy-egy ilyen tanácskozásra, ám azok gyakran 2 órásra is elnyúltak, hiszen Churchill őszinte és szórakoztató társaságnak bizonyult.

A veterán miniszterelnök szinte bálványozta Erzsébetet, és a végtelenségig tisztelte a monarchiát, pedig sokan féltették az uralkodónőt a „vén róka” nyersességétől. De szerencsére tökéletesen kijöttek egymással, sőt amikor Churchill 1965-ben elhunyt, a királynő még a protokollt is megszegte, és nem utolsóként érkezett a temetésre, hanem a családot is megelőzve.

„Örökké ön lesz az első miniszterelnököm, akinek a férjem és én is nagyon sokat köszönhetünk, és akinek bölcs útmutatásáért mindig mélységesen hálás leszek”

– írta Erzsébet 10 évvel korábban Churchillnek, annak nyugalomba vonulása alkalmából.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás