promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„A halálba küldtek minket” – síró orosz katonákról mutattak videókat az ukránok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Állítólag fogalmuk sem volt róla, hogy mészárszékre küldik őket, ágyútöltelékek lesznek.

Oroszország kereken egy hete, február 24-én indította meg a támadást Ukrajna ellen. A hírek szerint 4 nap alatt akarták lezavarni az inváziót, de a vártnál keményebb ellenállásba ütköztek. Úgy tűnik, nem minden orosz katona volt tisztában azzal sem, hová irányítják őket.

Ebben a háborúban annyi a megtévesztés, dezinformáció és álhír, hogy nehéz megállapítani, tényleg orosz hadifogoly katonák sírdogálnak-e az ukránok által nyilvánossá tett felvételeken, vagy megrendezett jelenetekről van szó.

„A halálba küldtek minket”

– üzente több orosz is kétségbeesetten a hozzátartozóinak, és egyelőre az ukrán harctér valóban mészárszéknek tűnik, ahol – ukrán források szerint – legalább 7 ezer orosz katona vesztette eddig életét. Az oroszok szerint ennek a töredéke, pár száz.

Az ukrán erők által elfogott és kamera előtt megszólaltatott ellenséges katonák szerint egyszerűen ágyútöltelékeknek használták őket. Elemzők is úgy vélik, hogy Putyin egyelőre nem a legmodernebb haditechnikát vetette be, hanem azokat a T–72-es tankokat és más régebbi eszközöket, amelyekért úgymond „nem kár”.

„Azt mondták, hogy hadgyakorlatra megyünk. Hazudtak nekünk, és ezért vagyok itt”

– panaszkodott egy orosz katona az ukrán videóban. Tény, hogy a két nép mind a mai napig testvérként tekint egymásra, ezért az orosz hadsereg tagjai meglehetősen demotiváltan küzdenek Kijev és más városok elfoglalásáért.

„Senki nem akart harcolni, de ekkor egyértelműen közölték, hogy államellenségek leszünk, és mivel háború van, agyon is lőhetnek bennünket. Odadobtak minket az ellenséges fegyverek elé, pedig az emberek a mi egységünkben biztosan nem akartak harcolni. Csak békében haza akartak menni”

– összegezte sokak érzését egy másik orosz katona.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás