promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrika járhat jól az orosz-ukrán háborúval? - Megvan honnan érkezhet a földgáz?
Borítókép:  Samia Suluhu Hassan, Tanzánia elnöke/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború miatt az egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdés az Oroszországból származó földgáz témája, amitől nemcsak Magyarország, de egész Európa függ. 

Európában nincsenek olyan tartalékok, amivel még egy telet ki lehetne bírni, és a helyettesítése másfajta energiákkal sincs megoldva. Ezért több európai vezető is a megoldáson dolgozik. Az Egyesült Államok állítólag már tárgyal Katarral arról, hogy Oroszországot helyettesítve szállítson gázt az Európai Uniónak. De úgy tűnik, Katar nem tud annyival növelni a kapacitását, mint amennyire az európai országoknak szüksége lenne. Ehhez jelentős befektetésekre lenne szükség a gázinfrastruktúrában, valamint hosszú távú szerződésekre.

Európa még Afrikához fordulhat gáz kérdésben, ugyanis a földrészen óriási tartalékok vannak. Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök a közelmúltban azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus lehetőséget adhat a kelet-afrikai országnak, ami amúgy is szeretne betörni az energiapiacra.

Tanzánia, amely Afrika hatodik legnagyobb gázkészletével rendelkezik, azt állítja, hogy együttműködik a Shellel a hatalmas tengeri gázkészletének hasznosításán, valamint Európába és más országokba történő exportálásán.

De nem ők az egyetlenek, Timipre Sylva, Nigéria kőolajügyi minisztere a gázexportáló országok dohai fórumán a sajtónak azt mondta:

„Szeretnénk építeni egy olyan vezetéket, egy transzszaharai vezetéket, ami Algériába, majd Európába viszi a gázunkat.”

Nigéria törekvéseit megerősíti az Algériával nemrégiben aláírt egyetértési nyilatkozat, valamint a transzszaharai gázvezeték folyamatban lévő építése. Arról viszont nincs hír, hogy a vezeték mikor készülhetne el, rosszhír, hogy már 1970 óta tervezik, azóta pedig nem sokat haladtak a munkálatok.

Algéria már szállít gázt Spanyolországba és Portugáliába a Maghreb-Európa gázvezetéken, ahol lehetne növelni a kapacitást.

De hiába a rengeteg gáz Afrikában, mindenhol jelentős beruházásokra lenne szükség, hogy el tudják juttatni Európába, valamint a korrupció és a pazarlás is magas az afrikai olajágazatban. Addig is a cseppfolyósított földgáz tengereken keresztül történő szállítása jelenthet megoldást a két kontinens között.

Egyéb probléma még, hogy Afrikában gyakoriak a fegyveres összetűzések, ami bizonytalansághoz és késésekhez vezethet a gázszállításában. Ezeket a problémákat először Afrikának kellene megoldania, hogy jelentős alternatívát nyújthassanak az Európai Uniónak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás