promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Készülhet az első orosz gáz nélküli télre az Európai Unió
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Oroszországtól való függetlenedés nem egyszerű dolog.

Az orosz-ukrán háború tél végi kirobbanása azt jelentette, hogy Európa lakosságának nem különösebben kell tartania attól, hogy fűtés nélkül marad, ha a szankciókkal feldühített Putyin elnök elzárná a nyugat felé gázt szállító vezetékeket.

Ez egyébként nem állt szándékában, február 22-én is azt jelezte a katari földgáz-konferencia résztvevőinek, hogy megszakítás nélkül folytatódik Oroszország gázszállítása a világpiacokra. Mindezzel együtt az Európai Uniónak érdemes felkészülnie arra, hogy a következő tél megoldása nehezebb lesz.

Földgázra természetesen nemcsak a lakosságnak, de a gazdasági szereplőknek is égető szükségük van, nélküle komoly visszaesést szenvedne el a legtöbb szektor. A gazdasági elemzéseket végző Bruegel szerint Észtország, Finnország és Moldova 100 százalékban az oroszokra szorul gázimport tekintetében, de Magyarországnak is messze ők a legnagyobb partnerei ezen a téren.

A Bruegel úgy véli, hogy az EU elboldogul az orosz gáz nélkül is a következő télen, de ehhez a tagországoknak közös erőfeszítéseket kell tenniük. A készleteket minél hamarabb fel kell tölteni, nem szabad bizonytalanságban nekivágni a következő hideg évszaknak.

Az elemzők háromféle forgatókönyvet vázoltak fel. Ha elzárják az orosz gázcsapokat, akkor Európának 10–15 százalékkal kell csökkentenie a szükségleteit, ami kezelhető arány. Ha az Északi Áramlat 1 és a Török Áramlat működik, az könnyít a helyzeten, miközben a Gazprom is jól kereshet vele. Ha pedig Oroszország a megszokott mennyiséget fogja szállítani a következő télre, azzal gyorsan feltölthetők a tározók, ez pedig alacsonyabb gázárakhoz vezet.

Az EU számára hosszabb távú megoldást jelentene, ha az alternatív (zöld) energiaforrásokat fejlesztené, illetve növelné a cseppfolyósított földgáz (LNG) felhasználását, amely az Egyesült Államokból és Katarból is beszerezhető. Gondot jelent, hogy ez drágább megoldás, ráadásul február végére az európai LNG-tároló és -feldolgozó terminálok szinte teljesen megteltek. Most még jó néhány hónapunk van arra, hogy megoldjuk a kialakult, nem túl egyszerű helyzetet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás