promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír a magyar családoknak: hatalmas élelmiszer-drágulást hozhat az orosz-ukrán háború
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg drágulni fog a napraforgóolaj, ugyanis Ukrajna a világ legnagyobb termelője és exportőre, az Európai Unió is rengeteget vásárolt tőlük.

Oroszország lerohanta Ukrajnát, ennek pedig a vérontáson túl rengeteg gazdasági következménye is lesz. Például a napraforgóolaj ára is elszabadulhat.

Bár jelenleg Magyarországon befagyasztották a napraforgóolaj árát, de utána akár ezer forint közelébe is drágulhat, mivel Ukrajnától vásároltuk a termékek jelentős részét.

A háborúban álló ország a 2020-2021-es üzleti évben 5273 millió tonna nyers napraforgóolajat adott el külföldre, 2021-2022-re pedig már 6650 millió tonnás kivitellel számoltak. Az export közel felét az Európai Unió vette meg.

A háború miatt most az étolaj, valamint bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon. Ez pedig azt jelenti, hogy itthon 25-30 százalékos áremelkedés is jöhet, de ezzel együtt fel fog menni a cukor és a liszt ára is, ha véget ér a befagyasztás.

A fogyasztók egy jelentős részére ez már olyan terhet ró, hogy valószínűleg sokan fognak átállni állati zsírra vagy egyéb zsiradékokra.

A háború miatt előfordulhat, hogy az Európai Uniónak máshonnan kell beszereznie az étolajat, ami még további drágulást hozhat. Sőt még a következő évi termeléssel is gondok lehetnek, mivel áprilisban van a napraforgó vetési időszaka, amire szintén hatással lehetnek az ukrajnai harcok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás