promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztő fejlemény: az oroszok titokzatos „Z” betűket festettek az Ukrajna lerohanására készülő harci járműveikre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szakértők sem értik, mire jó ez, de aligha jelenthet jót.

Véget ért a pekingi téli olimpia, és ez felerősítette azokat a félelmeket, hogy az oroszok hamarosan inváziót indítanak Ukrajna ellen. Az első titkosszolgálati jelentések február 16-ot jelölték meg a támadás időpontjául, ám ez szerencsére akkor elmaradt. Van még esély a békére?

Nem erre utal, hogy mintegy 30 ezer orosz katona továbbra is Fehéroroszországban állomásozik, készen a bevetésre. Putyin összesen 150 ezer fős hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határon, az 500 vadászgép és vadászbombázó jelenléte pedig arra utal, hogy az inváziót légi csapással akarják kezdeni.

Riasztó jel, hogy az oroszok számos tankra, rakétavetőre és más harci járműre ráfestettek egy hatalmas Z betűt. Egyelőre a szakértők sem tudják, ez milyen célt szolgálhat, mindenestre meglepő, hogy nem a cirill, hanem a latin ábécé egyik betűjét használják.

Aric Toler oknyomozó újságíró ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy 8 éve tanulmányozza az orosz katonai szimbólumokat, de halvány fogalma sincs, mit jelenthet a rejtélyes Z betű, amit korábban nem látott az orosz hadseregnél.

„Attól félek, a legrosszabbat kell feltételeznünk”

– írta ki a Twitterre a tanácstalan újságíró. Más szakértők szerint az egyenes vonalakból álló, ezáltal jól felismerhető Z betű egyszerűen csak a harcjárművek azonosítására szolgál (nehogy a háború hevében egymásra lőjenek), illetve azon csapatok megjelölésére, amelyek az ukrajnai műveletekben kapnak szerepet.

Van olyan spekuláció is, miszerint az oroszok az ukrán elnök Zelenszkij miatt választották éppen ezt a betűt. Őt jelölik meg legfőbb ellenségnek, bár ez kissé elrugaszkodott feltételezés, hiszen a rendezőből és előadóművészből lett politikus nem a világ legveszedelmesebb embere.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás