promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ukrán hadsereg leghalálosabb mesterlövésze egy nő, aki már tíz ellenséggel végzett
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A célpont eltalálásakor azt érzi, hogy jól végezte el a rábízott munkát.

A világ hadseregeiben szolgáló mesterlövészek a közönséges gyalogos katonák által elérhető lőtáv többszörösére képesek. Akár 300 méterről is halálos pontossággal találják el a célt, a második világháborúban például az orosz Ljudmila Mihajlovna Pavlicsenko 309 megerősített találattal a legeredményesebb női mesterlövésznek számított.

Nem véletlenül éppen egy nőt említettünk, az ukrán válság kapcsán ugyanis éppen egy hölgy mesterlövész, Olena Bilozerska neve merült már fel többször is a sajtóban. A 10 megerősített találattal rendelkező katona lassan egyfajta nemzeti hőssé válik, aki néha eldicsekszik a gyilkolásaival is.

A 42 éves Olena a Donyec-medencében harcol az orosz szeparatisták ellen, és nem retten meg Putyin mostani hangzatos fenyegetéseitől sem. A Daily Mailnek beszélt arról, hogyan szúrt ki még 2017-ben két ellenséges katonát az éjszaka sötétjében.

Az állásukat elhagyó támadók nagyjából 200 méterre lehettek tőle, és alighanem azt hitték, hogy az ukrán nemzeti ünnep estéjén Olenáék nem lesznek éberek. A nőnek 20 másodperc kellett ahhoz, hogy tökéletesen ráfókuszáljon az egyikükre, majd meghúzta a ravaszt.

Végül összesen három ellenséget eliminált aznap éjszaka, ketten meghaltak, egy pedig megsebesült. Olena akkor még önkéntesként szolgált az ukrán hadseregben, majd a tengerészeti erőkhöz csatlakozott. Nincs benne szánalom a lelőtt emberekkel szemben, ezt gyorsan meg kellett tanulnia, bármilyen kegyetlenségnek tűnik is.

„Izgatott voltam azon az estén, hiszen egy hat főből álló egység közeledett felénk a lövészárokból, mi pedig ketten voltunk. Ez nem mindennapos szituáció”

– magyarázta a helyzet különlegességét a nő, aki szerint egy felfegyverzett katona nem személy, hanem célpont. Úgy gondolja, a moralizálásra ilyen esetekben nincs tér, hiszen az ellenség őt vagy a bajtársait jött megölni.

„Ha nem lövök időben, és a célpont elrejtőzik, akkor igazán mérges vagyok magamra a kihagyott lehetőségért. Ha viszont eltalálom a célpontot, akkor a jól végzett munka elégedettségét érzem”

– mondta Olena. Szerinte egyébként Putyin nem fogja elrendelni a támadást, az orosz csapatok felvonulásának csak a nyomásgyakorlás és megfélemlítés a célja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás