promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrikában titokban már szerveződik egy új terrorista kalifátus
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Iszlám Állam bukása nem a végállomást jelentette, a robbantgatók is a járvány végére várnak.

Ha voltak a koronavírus-járványnak kedvező hatásai, akkor a terrorizmus ideiglenes visszaszorulása mindenképpen ezek közé tartozik. Az Iszlám Állam (ISIS) – amely önmagát kalifátusnak kikiáltva próbált hatalomra szert tenni a muszlim területeken – 2019-ben visszaszorult, emírje pedig meghalt.

De ne legyenek illúzióink: ha elmúlik a globális egészségügyi krízis, akkor a terrorcselekmények száma újra meg fog szaporodni. Szakértők szerint egy új kalifátus létrejöttére Afrikában mutatkozik a legnagyobb esély.

Irak és Szíria ebből a szempontból ugyanis jelenleg nem számít veszélyzónának, a dzsihádista csoportok inkább a fekete kontinens felé tapogatóznak. Afrika lakosságának bő 40 százaléka, mintegy 450 millió ember muszlim vallású, ami komoly táptalajt jelenthet a terrorizmus számára.

Valószínűleg annak a 20–60 ezer egykori ISIS-tagnak (és családjuknak) a jó része Irakból és Szíriából is arrafelé menekült el, hogy az afrikai kontinens politikai instabilitását kihasználva próbáljon a zavarosban halászgatni.

Az elsődleges célpont alighanem Líbia, ahol a Kadhafi-diktatúra összeomlása óta már a második polgárháború dúl. Ugyanígy remek terep lehet a terroristák számára Afrika Szaharától délre eső része, ahol a különféle iszlamista szektás mozgalmakra bátran támaszkodhatnak (ilyen például a nigériai Boko Haram).

A szervezkedésben pedig máris ijesztő mértékben előrehaladtak, jelenleg két nagyobb csoportjuk is működik arrafelé. Az ISWAP a kontinens nyugati részén (Nigériától Csádon át Maliig), az ISCAP pedig Közép-Afrikában (Kongó és Mozambik térségében) épít ki hídfőállásokat.

Az Arab-félsziget szomszédságában lévő Szomália szintén darázsfészek lehet, de az Iszlám Állam vilajeteket (tartományokat) épít ki a Szaharában is, ezt ISGS néven emlegetik. Arra is komoly energiát áldoznak, hogy az északon működő al-Káida szervezetek fölött is átvegyék az irányítást.

A nyugati hatalmak természetesen megpróbálják mindezt megelőzni, vagy legalábbis kordában tartani, de az amerikaiak és franciák egyelőre nem mozgósítanak túl nagy erőket erre a feladatra, pedig a háttérben nyugtalanító folyamatok zajlanak.

A kulcsország Mozambik lehet, a világ hetedik legszegényebb állama. Amely ugyanakkor 60 milliárd dollár értékű gázkészleten ül, és ez a fejlett országok számára éppúgy vonzó, mint a terrorszervezeteknek. Csak idő kérdése, mikor pattan ki egy olyan konfliktus, amely fél Afrikát káoszba ránthatja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás