promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Salah-hatás: visszaesett a muszlimellenes támadások száma
Borítókép:  Twitter
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Stanford Egyetem tanulmánya szerint Mo Salah, a Liverpool egyiptomi csatára olyan mértékben javította a muszlimokról kialakított képet Liverpoolban, hogy neki köszönhetően jelentősen visszaesett az iszlamofób bűncselekmények és iszlámellenes posztok száma a városban.

Mitől válik egy sportoló sportemberré, hangzik az egyetemes kérdés? Szerintem akkor, ha a pályán és azon kívül is képes jó példával elöljárni, ha nem botrányok, hanem kedves sztorik, takaros család veszi körül. S hogyan lehet egy sportemberből ikon? Ez azért már jóval összetettebb kérdés. Az illetőnek ez esetben nem elég világklasszis eredménysorral, példás családi élettel rendelkeznie. Egy egész közösség gondolkodását kell pozitív irányba befolyásolnia, jobbá tennie a közösséget. Erre csak a legnagyobbak képesek. Például Mohamed Salah, akiről most megjelent egy tanulmány, mely azt állítja, Liverpoolban radikálisan lecsökkent az iszlamofób támadások és iszlámellenes posztok száma a közösségi oldalakon, mióta ő a Vörösöknél játszik.

A Stanford Egyetem kutatása rendkívüli figyelmet érdemel. A dokumentum szerint 18,9 százalékkal esett vissza a muszlimok ellen elkövetett fizikai támadások száma a városban 2017 júniusa óta. Salah ekkor igazolt az AS Romától a Liverpoolhoz, mellyel tavaly Bajnokok Ligája-ezüstöt szerzett, idén pedig megnyerte a trófeát. Mindkét évben gólkirály lett a Premier League-ben, hihetetlen népszerűségnek örvend a klub szurkolói körében. A tanulmány szerint semmilyen más bűncselekmény típusban nem mértek ekkora csökkenést az elmúlt két évben, bizonyosnak tűnik, hogy az egyiptomi csatár jelentette pozitív kép játszik komoly szerepet a jelenségben.

A fizikai bűncselekmények számának csökkenése mellett az iszlamofób tweetek száma is felére esett a Liverpoolnál – a többi PL-klubhoz képest –, amióta Salah a Vörösöknél van.

Az eredmények azt mutatják, hogy növekedett az iszlám népszerűsége a városban, s, hogy egy pozitív kisugárzású közismert ember új, emberségesebb színben képes feltüntetni egy csoportot, melyhez tartozik. Egyúttal képes csökkenteni a csoporttal szembeni előítéletet és negatív attitűdöt

- idézi az Independent a kutatási anyagot.

Ne hallgassuk el, hogy az idén szédületes formában futballozó Sadio Manénak is lehetett némi szerepe az iszlamofóbia Liverpoolban tapasztalt visszaesésében. Mané szenegáli muszlim, s miképp Salah, ő is sujooddal, muszlim köszönetnyilvánítással (földre borulás) mond hálát minden gólja után. Nem mellesleg a világ egyik legszerényebb játékosáról beszélünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás