promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megindító a Marsról készült utolsó fotója a NASA-űrszondának a lemerülése előtt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA InSight nevezetű űrszonda elkerülhetetlen végső pillanataira egy ideje már számítani lehetett. A szerkezet az űrkutatás szerelmeseinek nagy kedvence lett a a szívósságával, most azonban úgy tűnik, elérkezett a nóta vége, és végleg lemerülhet, de előtte küldött egy utolsó, szívszorító képet búcsúzóul a Marsról. 

Az InSight misszió már négy éve tart, a Mars-kutató űrszonda a szakértők szerint már közel állt az utolsó leheletéhez 2021 nyarán is, de egy rendkívüli akció keretein belül megmentették az életét. Mindent egybevetve az, hogy ilyen sokáig húzta, szinte csodával határosnak mondható. 

A műszer a rádióadójának segítségével szállította a földlakók számára az értékes információkat 2018 ősze óta. A projekt indulásakor a működési idejét kb. két évre saccolták, így bőven túlteljesítette a szolgálati idejét. A Marson található por miatt már képtelen ellátni a feladatait, és kellő energiát termelni a fennmaradásához, így hamarosan végleg lemerülhet. 

„Közeleg a nap, amikor a némaságom bezengi majd a tágas űrt, négy éves kalandom a vörös bolygón a végéhez közeledik. Ahogy lepergegnek életem homokóráinak utolsó szemcséi, remélem, hogy az általam gyűjtött információkat a csapatunk hasznosítani tudja majd"

– posztolta a NASA InSight Twitter oldala a szívszorító üzenetet

A feltételezhetően legutolsó fotó október 30-án érkezett, késő délután. A képen egyértelműen látható, hogy napelemeit teljesen ellepte a marsi por, így aligha bírhatta tovább a szerkezet pár napnál, hétnél. Miközben megtekintjük az űrszonda utolsó fotóját, érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire magányosan végezte hősies munkáját, az ember számára egy teljesen idegen bolygón. Az InSight Mars-kutatóját egydül, de az egész emberiség hálájával körülölelve érik utolsó órái a Marson.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás