promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Marson találtak a Stonehenge-hez kísértetiesen hasonlító kőkört, ez képes lehet átírni az emberi történelmet
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mesterséges vagy természetes képződményről van szó? Az örök vita itt is fennáll.

A dél-angliai Stonehenge alighanem Földünk egyik legrejtélyesebb építménye. Fogalmunk sincs, hogy kik és miért építették, de lényegében még arról sem, hogy mikor. A legvalószínűbb feltevés szerint Krisztus előtt 2500 körül jöttek létre a legrégebbi részei, és a teljes változat négy évszázaddal később alakult ki.

A kőkörök alighanem jeles csillagászati események megfigyelésére voltak alkalmasak, de az is elképzelhető, hogy rituális cselekmények helyszíneként szolgáltak. Brit egyetemek kutatásai nyomán az is valószínűsíthető, hogy a korábban háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezte.

A Stonehenge-hez hasonló építmények Földünk más tájain is megtalálhatók, az viszont döbbenetes fejlemény, hogy a közelmúltban a Marson is találtunk egy ilyen formációt. A furcsa alakzatot már 2012-ben felfedezte a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda, amely nagy felbontású képeket készített a vörös bolygó felszínéről, illetve akkor még azt kutatta, hol vannak a leszállóegységek számára legalkalmasabb landolási helyszínek.

A „Marshenge” (sokan rögtön ezt a nevet adták neki) valóban elképesztő látványt nyújt, hiszen egy kráterhez hasonló képződmény közepén lévő dombon csücsülnek a nagyobb darab sziklák, és valóban úgy tűnik, hogy elég szabályos köröket alkotnak.

Az észlelést követően a Marsot figyelemmel kísérők tábora rögtön két nagy csoportra oszlott. Az ufóhívők egy hajdani idegen, fejlett civilizáció nyomainak vélték a köveket, míg a kutatók megpróbáltak tudományos magyarázatot adni a jelenségre.

Véleményük szerint hasonlóképpen jöhetett létre, mint a Földön a kaliforniai Death Valley (Halál-völgy) mozgó kövei. Éjszakánként a szikladarabok alatt jeges filmréteg alakul ki, így azok már egy enyhe légmozgás következtében is képesek több méternyit arrébb csúszni. A Marshenge ugyanakkor túl szabályos ahhoz, hogy ez állhasson a háttérben, ráadásul a kövek aligha lehettek képesek fölfelé mozogni, és eljutni a domb tetejére – a rejtély tehát egyelőre rejtély marad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás