promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet, hogy neked is akrofóbiád van: sokan szenvednek tőle, de van megoldás
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az akrofóbia egy mentális betegség, amelyben az egyén intenzív félelmet tapasztal a magasságtól. Ez egyfajta szorongásos zavar. Az akrofóbiában szenvedő személy intenzív félelmet és szorongást tapasztal, amikor magasra gondol, vagy jelentős magasságban helyezkedik el. 

Gyakran kerülik azokat a helyzeteket vagy helyeket, amelyek magassággal járnak.

A magasságtól való félelem minden ember számára normális, és a legtöbb ember a szokásosnál óvatosabb, amikor jelentős magasságban van. A legtöbbünk kényelmetlenül vagy kissé remegően érezheti magát, ha magasról néz le, például egy hídról.

Az akrofóbiában szenvedő emberek azonban intenzív és indokolatlan félelmet tapasztalnak, amikor a magassággal szembesülnek, beleértve a mindennapi feladatokat, például a lépcsőn való felmászást, az erkélyen tartózkodást vagy az autó parkolását egy többszintes parkolóházban.

Kit érint az akrofóbia?

Más fóbiákhoz hasonlóan az akrofóbia is bárkit érinthet bármilyen életkorban. A specifikus fóbiák, mint például az akrofóbia, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gyermekeknél, és nyilvánvalóvá válnak serdülőknél és fiatal felnőtteknél. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki specifikus fóbiák.

Mivel sokféle fóbia létezik, ezek diagnosztizálása kissé nehézkes lehet. Az akrofóbiában szenvedők általában több magasságtól vagy magas helytől félnek. Vannak más fóbiák is, amelyeket az olyan helyzetektől való félelem jellemez, amelyek történetesen jelentős magassággal járnak, de a magasság nem a félelem fő szempontja. Például, ha erősen fél valaki a repülőgépen való repüléstől (ami jelentős magasságban történik), akkor aerofóbiája lehet, a repüléstől való félelem, nem pedig akrofóbia

Milyen lehetőségeim vannak, hogy leküzdjem a félelmet?

Sokan abban hisznek, hogy puding próbája az evés. Évekig rettegtem a magasságtól, majd tudatosan elkezdtem magamat kényelmetlen helyzetbe hozni és magaslatokra másztam fel. Sokáig féltem, de egy idő után elkezdtem megszokni az adott helyzetet, ami korábban láb remegést okozott.

Van néhány dolog, amit megtehetsz a szorongás csökkentése érdekében. Ha biztonságosan meg tudod csinálni az alábbi műveletek bármelyik magasabb helyen, ami már majdnem félelmet generál, akkor szépen lassan gyakorold az alábbiakat:

  • A közelben lévő távolabbi tárgyakat nézni.
  • Leülni vagy lefeküdni olyan helyen, ahol feszengünk a magasságtól.
  • Kognitív figyelemelterelés, például összeadás.
  • A terápia segíthet leküzdeni fóbiát.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás