promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alig került ki a fantasztikus James Webb Űrteleszkóp az űrbe, máris óriási baj van vele
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Műszakilag rendben van, mégis kemény támadás érte.

A James Webb Űrteleszkóp a közelmúltban kezdte meg éles működését, és azóta szinte nem telik el nap, hogy ne kápráztatna el bennünket valamilyen izgalmas és érdekes fotóval az univerzum legmélyéről. Most azonban mégis kiderült, hogy van egy kis bibi vele.

A probléma megértéséhez először azt kell tisztázni, hogy ki is volt az a bizonyos névadó, James Webb. Az 1992-ben elhunyt amerikai kormányzati tisztviselő, a NASA második főigazgatója elévülhetetlen érdemeket szerzett a Holdra szállásra való felkészülésben, hiszen az erre irányuló Apollo-program az ő vezetése idején zajlott.

Nem volt azonban makulátlan a múltja, ezért a NASA állítólag azt fontolgatja, hogy megváltoztatja a korszakos űrteleszkóp nevét. Webb ugyanis kapcsolatba hozható egy olyan üggyel, amely lényegében bizonyos kisebbségek elleni hajtóvadászatot jelentett az Egyesült Államokban.

Az 1950–60-as években az USA-ban mindenki megbolondult a kormányzatban, hiszen nemcsak a kommunisták rejtett előretörésétől kezdtek rettegni (ez volt a Red Scare, vagyis a Vörös Veszedelem), hanem a magas tisztségeket betöltő homoszexuálisoktól is.

Utóbbi volt a Levendula Veszedelem (Lavender Scare), amelynek keretében tisztviselőket mozdítottak el a pozícióikból, kizárólag a nemi identitásuk miatt. Úgy gondolták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, könnyen zsarolhatók az ellenség (főleg a szovjetek) részéről.

Webb állítólag szerepet játszott az üldöztetésükben, de ennek mértékéről állandó vita folyik. Néhány csillagász azonban úgy gondolja, hogy túlságosan is kétes a megítélése, ezért máris petíciót nyújtottak be azzal a céllal, hogy megváltoztassák az űrteleszkóp nevét.

Egyelőre annyi bizonyos csak, hogy Webb valóban részt vett a Fehér Házban az üldöztetésekkel kapcsolatos találkozókon, ám azok éppen olyan összejövetelek voltak, amelyek meg kívánták fékezni a kongresszusi tagok által keltett hisztériát. A James Webb Űrteleszkóp nevét már 2002-ben eldöntötték, különös tehát, hogy az eltelt két évtized nem volt elegendő arra, hogy az ezzel kapcsolatos vitákat lefolytassák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás