promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme a magyar férfi, aki a világűrbe megy
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy magyar származású férfi is kilátogat a világűrbe.

Április 8-án történelmet ír négy űrhajós, akik közül három civil, és csupán egy profi. Ez az űrrepülés lesz az első olyan, amelyet teljes egészében magáncégek bonyolítanak le, az út célja pedig a Nemzetközi Űrállomás. A két amerikai, egy izraeli és egy magyar származású kanadai űrhajós nyolc napot tölt az ISS-en, ahol 25 különböző tudományos kísérletet végeznek majd el, és oktatási programokban vesznek részt – írja a Qubit.

Az Axiom Space elnevezésű vállalat első, emberes küldetése Elon Musk SpaceX-jének Endeavour nevű, Crew Dragon típusú űrhajójával valósul majd meg. Az űrhajót április 8-án déután lőtték fel amúgy a floridai Kennedy űrközpontból.

Az űrrepülést egy nagyon tapasztalt spanyol-amerikai űrhajós, a 63 éves Michael López-Alegría vezeti, akinek ez már az ötödik útja lesz a csillagok közé. López mellett még három civil vesz részt a küldetésen, akik fejenként 55 millió dollárt fizettek, hogy részt vehessenek a projektben.

A 72 éves Larry Connor ingatlanbefektető, aki hobbiból műrepül és autóversenyez is, a 64 éves Eytan Stibbe izraeli üzletember, aki többek között vadászpilótaként is szolgált, míg az 53 éves Mark Pathy kanadai üzletember, aki nagyszülei révén magyar származású. Pathy az űrállomáson a fájdalomérzékelést, és az űrrepülés immunrendszerre mért hatását vizsgáló kísérleteket végez majd.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás