promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy az aranyhalak elég ügyesen vezetnek autót
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meghökkentő kísérletet végeztek a rövid memóriájúnak elkönyvelt állatokkal.

Az aranyhalakról az az aljas rágalom terjedt el, hogy csupán 3 másodperces memóriával rendelkeznek. Valójában sokkal okosabbak, mint gondolnánk, például különbséget tudnak tenni az emberek között, és hajszálpontosan tudják, mikor érkezik az etetési idő.

Friss kutatások szerint az ember 8 másodpercig képes egyvalamire koncentrálni, míg az aranyhal 9 másodpercig, szóval nemrég fordult a kocka, és most ők állnak nyerésre. Ezt erősíti meg az izraeli Ben-Gurion Egyetem közelmúltbeli kísérlete is.

Ennek során az akváriumba tett aranyhalat olyan járműre helyezték, amelynek mozgási irányát az állat tudta meghatározni. Egyszerűen azzal, hogy amerre úszott, arra ment a masina is. A falra festett jelig kellett elvezetni a kocsit, mert a hal ezután kapott jutalmat.

A kísérletről videó is készült, amelyben jól látható, hogy az állat remekül elnavigálja a járművet a szoba egyik végéből a másikba. A kutatók az eredmények alapján számos következtetést tudnak levonni arról, hogyan igazodik el az aranyhal a természetes környezetében.

Az autóvezetés megtanítása meglepően könnyen ment számukra. Eleinte a kísérleti halak persze összevissza úszkáltak az akváriumban, de aztán megismerték a szobát, és onnantól a mozgásuk nyugodtabbá, megfontoltabbá vált. Látszott, hogy a cél elérésére koncentrálnak.

„Ha beültetsz az autóba egy embert, anélkül, hogy megmondanád, mi mire való, az rögtön rájön, hogy a kormánykeréknek például a jármű haladási irányához van köze. Hasonló folyamat zajlott le a halak esetében is”

– magyarázta meg az egyik kutató a tanulási folyamatot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás