promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Űrutazó, földönkívüli faj táplálkozik a feketelyukakból? Lehetséges
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fizikusok szerint a fejlett, idegenek fajok a feketelyukakból nyerhetnek energiát társadalmuk működtetéséhez.

Hallottatok már a Dyson-gömb elméletről? 

Ha nem, dióhéjban a következőről van szó:

A kifejezés Freeman Dyson amerikai elméleti fizikustól és matematikustól származik. Ő alkotta meg a Dyson-gömb elméletét 1960-ban, amely szerint értelmes lények olyan gömböt építhetnek egy csillag köré, amely annak minden kisugárzott energiáját felfogja, így téve szert hatalmas mennyiségű energiára. 

Az elméletet egy űrutazó, földönkívüli faj valósíthatja meg, akiknek azért van erre szükségük, mert egyre nagyobb mennyiségű energiára van igényük, ahogy egyre több területet hódítanak meg a csillagrendszerükben.

Tiger Yu-Yang Hsiao, a Tajvani Tsing Hua Egyetem csillagász professzora és kollégái a Dyson-gömbökről szóló cikkek olvasása közben azon kezdtek töprengeni, hogy lehetséges-e csillag helyett feketelyuk köré építeni egy társadalmat. 

A feketelyuk az egyik legfényesebb objektum az égen.

Bár általában sötétnek és mindent felemésztőnek gondoljuk őket, a fekete lyukak hihetetlen mennyiségű energiát sugározhatnak. 

„Mivel a feketelyukak óriási tömeget mozgatnak egy apró területen, kisebbek, mint a csillagok, és ezért könnyebben körülzárhatóak. Az a faj, amely úgy dönt, hogy Dyson-gömböt épít egy feketelyuk köré, rengeteg anyagot takaríthat meg” 

– mondta Hsiao.

Egy fekete lyuk akár 100 ezerszer több energiát sugározhat ki, mint egy Naphoz hasonló csillag.

A tanulmány egyik társszerzője, Tomotsugu Goto szerint számos eszköz, köztük a NASA széles látószögű infravörös felmérő felfedező műholdja (WISE) valamint a panoráma-felmérő távcsöve (Pan-STARRS) objektumok milliárdjait katalogizálta az éjszakai égbolt részletes felmérése során.

Ha pedig valóban léteznek Dyson-gömbök a fekete lyukak körül, lehetséges, hogy az árulkodó jeleiket már rögzítették is az ilyen detektorok.

(livescience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás