Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az unió egész pályás letámadást indított az műanyagok ellen

Az unió egész pályás letámadást indított az műanyagok ellen

Tech & Tudomány

Az unió egész pályás letámadást indított az műanyagok ellen

Tech & Tudomány

Promotions via MTI - 2019.05.22. 12:29

Az Európai Unió 2021-től betiltotta az egyszer használatos műanyag termékek gyártását. Vagyis nincs többé műanyag tányér, evőeszköz vagy épp szívószál, melyből később szeméthegyek, szemétszigetek jönnek létre.

Cikkek tucatjait írtuk már arról a Promotions-ön, milyen mértékben szennyezzük bolygónkat a műanyag szeméttel. Épp ezért felettébb örömteli hír, hogy az unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa kedden úgy határozott: 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tárgyak (tányér, evőeszköz, szívószál, lufipálca, fültisztító) gyártása.

A testület azért merte meghúzni ezt, mert véleménye szerint ezek az eszközök helyettesíthetőek nem környezetszennyező anyagokkal is. A tanács ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Az európai uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

Borítókép: AFP/Klaus Ohlenschläger