promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyosan mérgező lehet ez a közkedvelt alapanyag, erről mindenképpen tudnod kell ha nem akarsz bajt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is gondolnád erről a népszerű ételről, hogy mekkora veszélyforrás.

A bab egy igazán remek alapanyag, amellett, hogy agyon tápláló, remek módja annak is, hogy pénzt takarítsunk meg, mivel egy igen olcsó ételről van szó amely egyszerűsége mellett rengetegféle képpen elkészíthető. Azonban a helytelenül főzött bab fogyasztása komoly betegségekhez vezethet, ez különösen igaz a vesebabra.

A nyers vagy nem kellően megfőzötttt vesebab fogyasztása ételmérgezéshez vezethet, olyan tünetekkel, mint a hányinger, hányás és hasmenés. Elég néhány rosszul elkészített bab ahhoz, hogy mérgezéses tüneteket kezdjnk produkálni.

A vesebab vagy vörösbab egy természetes fehérjét, a lektint tartalmazza, amely sok növényben, állatban és emberben is megtalálható. Nagy mennyiségben azonban, mint amilyen a nyers vagy nem kellően főtt vesebabban található, a fehérje méregként hathat.

Felmerül a kérdés: akkor hogyan kell megfelelően főzni a vesebabot és elpusztítani a veszélyes toxinokat?

A babot legalább öt órán át vízben kell áztatni. Az áztatóvizet ki kell önteni, és a babot legalább 30 percig friss vízben kell főzni, magas hőfokon.

A lektinek széles körben előforduló, cukormegkötő fehérjék, de némelyikük nagy mennyiségben mérgezővé válhat. A lektinek arról ismertek, hogy megváltoztatják a sejtmembrán-transzportrendszereket, megváltoztatják a sejtek fehérjékkel szembeni áteresztőképességét, és általánosságban zavarják a sejtek anyagcseréjét - állítja az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal.

A toxikus hatásáról ismert lektinek közé tartozik a phytohemagglutinin (PHA), amely nagy mennyiségben fordul elő a hüvelyesek magvaiban. Ez a vegyület a hüvelyesek magjainak természetes védekezése a növényi kártevők és kórokozók ellen. A PHA megfelelő főzéssel megsemmisül.

A toxin stabilitásában különböző hőmérsékleteken némi eltérést tapasztaltak. Azt találták azonban, hogy a bab 10 percig tartó, 100 °C-on (212 fokon) történő főzése teljesen megsemmisítette a toxint. A biztonság kedvéért a fogyasztóknak legalább 30 percig kell főzniük a babot, hogy a termék megfelelő hőmérsékletet érjen el, és elegendő ideig tartson ahhoz, hogy a toxin teljesen elpusztuljon.

Ennek a szindrómának a diagnózisa nehéz, mivel az orvostudományban nem eléggé ismert, és először ki kell zárni más lehetséges okokat, mint például a Bacillus cereus, a staphylococcus okozta ételmérgezést és a kémiai mérgezést. Ha azonban a bab a mérgezett áldozat étkezésének egyik összetevője volt, a vizsgálatot a vörösvértestek hemagglutinációja alapján lehet elvégezni.

A konzerv babokra ez az állítás nem igaz, mivel azok már átestek a szükséges hőkezelésen, így azokat bátran lehet használni.

A bab egyébként egy valóban remek alapanyag, nézzétek meg egy klasszikus felhasználását, ahol a klasszikus angol reggelihez használják fel:

Forrás: marlerclark.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás