promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a Nébih: mérgező anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe, ha nem vigyázunk ezekkel a termékekkel
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Túlságosan is megbízunk abban, hogy a zöldség illetve a gyümölcs konyhakész állapotban van.

Nagyon csábító, amikor bezacskózva, már konyhakész állapotban jutunk hozzá valamihez. Pedig ezeknek a gyümölcsöknek vagy zöldségeknek egyáltalán nem olyan az íze vagy az állaga, mintha frissen jutnánk hozzájuk.

De először nézzük meg, hogy mik is azok az úgynevezett „földesáruk”. Azokra a termékekre mondjuk ezt, amelyeknek a föld alatti részét fogyasztjuk el. Ilyen például a sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya vagy a zeller.

Ma már rengeteg fogyasztó úgy akar ezekhez hozzájutni, hogy elő vannak készítve és mosni sem kell őket. A Nébih egyre több vizsgálat során fedezi fel a magas klorát-/perkloráttartalomat a zöldségekben. Ez arra is utalhat, a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel.

A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.  A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése.

Ha a termelők nem figyelnek erre, akkor jelentős bírságra számíthatnak.

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig egyebek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Ezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben.

Ha nincs csomagolva a termék, akkor ezt érezhetjük rajta, szóval a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyük meg. Sok szakértő van azon a véleményen, hogy akármennyire is megbízunk a konyhakész termékekben, érdemes őket nagyon alaposan átmosni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás