promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy földön túli idegen tárgy csapódott egy nőbe alvás közben Alabamában, fénykép is készült róla
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Miközben a 34 éves nő kényelmesen szundikált a paplan alatt a kanapéján alabamai otthonában, iszonyatos erejű rázkódásra ébredt. 

Nem más törte rá édes álmában a ház tetejét, mint egy meteor. Ő lett ezáltal az egyetlen ember, akiről ismert, hogy eltalálta egy meteorit.

A körülbelül 8,5 kilós, 4,5 milliárd éves bolygóközi utazó 14:46-kor golyóként lőtte át Ann házának tetejét. Először a rádióba csapódott majd onnan a testére pattant, hatalmas területen zúzódást okozva.

"Nagyobb esélyed van arra, hogy egyszerre csapjon le rád egy tornádó, egy villám és egy hurrikán" -mondta Michael Reynolds csillagász.

De hogyan történhetett ez?

Úgy tűnik, egy nagyobb meteorit kettészakadt, amikor a föld légterébe ért. Az egyik darab Ann-t találta el, a másik pedig néhány mérföldnyire landolt házától.  Megvizsgálták a meteoritot és több vasat és nikkelt tartalmaz, mint más példányok, és becslések szerint több mint 4,5 milliárd éves.

A meteorit körülbelül 200 kilométer / óra sebességgel suhant át Georgia és Mississippi egyes részein. A nő szomszédai arról számoltak be, hogy élénk vöröses fényt láttak az égen. Mások inkább tűzgolyóként írták le a látottakat.

Igaz, hogy hivatalosan a meteorit lezuhanásának helye Sylacauga néven ismert, azonban az emberek inkább Hodges meteorit néven ismerik, ami a nő családneve.

A meteoritok nem ritkák. A bolygó kezdete óta hullanak a Földre.

A legtöbb meteorit, amelyet az emberek a Földön találtak, a golflabda vagy ököl nagyságúak.

Néhány pillanattal Ann Hodges ébredése előtt sokan látták a tűzgolyót a fejük felett, és azt hitték, hogy szemtanúi voltak egy repülőgép lezuhanásának, ezért a hatóságok kezdetben a gép roncsait keresték. Ann és férje miután észrevették a sziklát a padlón és a zúzódást a testén, hívták a rendőrséget és a tűzoltóságot. A mentőautók megérkezésével elterjedt a hír, hogy a Hodges-házban valami földönkívüli esemény történt.

Az objektum meteoritként való azonosítása viszonylag egyszerű volt, de tulajdonjogának meghatározása bonyolulttá vált. Hodge-ék bérelték az otthonukat, és a főbérlőjük, Birdie Guy azt hitte, hogy a meteorit az övé. Sokáig pereskedtek a meteorit tulajdonjogáért.

Az ügyet végül peren kívül rendezték, Guy 500 dollárt kapott, hogy Ann Hodges megtarthassa a meteoritot. Amikor Eugene Hodges nem talált rá vevőt, a család egy ideig ajtófélfának használta, mielőtt az Alabamai Természettudományi Múzeumnak adományozta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás