promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Viagrát állít elő és világít a sötétben a szexuális táncot lejtő állat, ez a természet csodája
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az élővilág szinte mindent megalkotott természetes úton, amit az ember később a technika által váltott valóra. Ezért is olyan csodás a természet ereje.

Ennek a csodának a része a szentjánosbogár. Kémiai reakciót hoznak létre a testükben, amely lehetővé teszi számukra, hogy világítsanak. Ezt a fajta fénytermelést biolumineszcenciának hívják.

Ellentétben a villanykörtével, amely a fény mellett sok hőt termel, a szentjánosbogár fénye „hideg fény", így fényt állít elő anélkül, hogy sok energia veszne el hőként.

Erre azért van szükség, mert ha a szentjánosbogár fénytermelő szerve olyan forró lenne, mint egy villanykörte, a szentjánosbogár nem élné túl a reakciót. Hosszú ideig rejtély volt, hogyan tudja a szentjánosbogár kapcsolgatni a fényt, mint az ember a villanykapcsolót.

A szentjánosbogár szabályozni tudja a kémiai reakció kezdetét és végét azáltal, hogy oxigént ad a szükséges egyéb vegyi anyagokhoz. Amikor oxigén áll rendelkezésre, a fényszerv kigyullad, és ha nem áll rendelkezésre, a fény kialszik. A rovaroknak nincs tüdejük, hanem a testen kívülről a belső sejtekbe szállítják az oxigént.  

A tudósok azonosították, hogy a vegyi anyag, amelyet a szentjánosbogarak használnak villogó hasuk be- és kikapcsolására, ugyanaz, amely segít szabályozni a szívverést, segíti a memóriát és erekciót vált ki az emberekben. Ez a nitrogén-oxid gáz ugyanaz a gáz, amelyet a Viagra gyógyszer szedésével állítanak elő, és kulcsfontosságú szerepet játszik a szentjánosbogár villanásszabályozásában.

Mint az embereknél, a nitrogén-monoxid szenvedélyt szít a szentjánosbogarakban, amelyek a villanásokkal párzási rituálékat fejlesztettek ki.

A szentjánosbogarak védekező szteroidokat termelnek a testükben, amelyek olyan rosszízűvé varázsolják őket, hogy a ragadozók nem bántják őket.

Egyes szentjánosbogarak fajok nem világítanak inkább feromonokat használnak az udvarláshoz. Ősidők óta használják a feromonkat szexuális jelként a világítás az egy újfajta evolúciós forma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás