promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: soha meg nem romló élelmiszert találtak a fáraók sírjában, nálad is van a polcon
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gondolj egy bizonyos ételre, ami a hűtődben vagy a kamrádban van. Meddig tart a szavatossága? El tudod képzelni, hogy soha nem romlik meg?

Tudom, hihetetlen kijelentésnek tűnik, de a méz soha nem romlik meg!

Az ókori Egyiptomban található, évezredek óta lezárt sírokról kiderült, hogy nagyon régi, de tökéletesen ehető mézest temettek el csuprostól a fáraók sírjába. Pontosan azért, mert az egyiptomiak tudták, hogy a méz nem romlik meg soha, és a királynak szüksége lesz valamire, amit tud enni a túlvilágon.

A legtöbb élelmiszernek van egy összetevője, amely mindig oszlásnak, bomlásnak indul. Ezt az összetevőt "baktériumoknak" nevezzük.

 De miért tart örökké a méz, ha más élelmiszerek nem?

Egyszerű a válasz, mégis meghökkentő: a természetes, nyers mézben minden tökéletes egyensúlyban van. Nagyon kevés nedvességtartalommal rendelkezik. A mikroorganizmusok vizes környezetben tudnak szaporodni.

De az alacsony víztartalom nem elég. A következő dolog, ami a mézet örökké tartósítja, az, hogy alacsony pH-értéke van. Ez egy tudományos módja annak, hogy azt mondjuk, hogy sok sav van benne. A túl sok savat a baktériumok szeretik elkerülni, ezért ez egy másik oka annak, hogy a méz magas eltarthatósági idővel rendelkezik.

[[cikk1]]

Nem feledkezhetünk meg a legfontosabb összetevő szerepéről sem. Méhek! Nem, a méhek nincsenek benne, de feldolgozzák a vizes virágnektárt, elszívják a nedvesség nagy részét. Emellett befecskendeznek valamit, ami mérgező a baktériumokra: ez pedig a hidrogén-peroxid. Ez a név ismerősen csenghet az elsősegély-készletből. Igen, ez az a folyadék, amellyel fertőtleníthetjük a nyílt sebet.

Látod az összefüggést? Igen, a méz annyira mérgező a mikrobákra, hogy felhasználható a sebek fertőtlenítésére.

[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás