promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet, hogy több millió élősködővel osztod meg az ágyad, itt vannak az árulkodó jelek
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megeshet, hogy több millió apró élőlénnyel osztod meg a fészkedet, mindezt úgy, hogy nem is veszel róluk tudomást. Ezek a dolgok utalhatnak a kellemetlen állapotra.

Körülbelül életed egyharmadát alvással töltöd, legtöbbször az ágyadban, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtod álomra a fejed.

Poratka

Ha állandóan azt tapasztalod, hogy folyik az orrod, sokszor viszket a szemed, gyakran tüsszentesz, amikor bent vagy az ágyban, akkor lehet, hogy poratkákkal osztozol a fekhelyen. Ezek az apró élőlények a testedről leszakadó elhalt bőrdarabokkal táplálkoznak, és akár egymilliós kolóniák is megbújhatnak melletted észrevétlenül. Nagyságuk körülbelül 0,3 milliméter. Az allergiád pedig az ürülékük miatt van.

A legjobb, amit tehetsz ellenük, hogy gyakran takarítasz, már lehet venni olyan készülékeket is, amelyeket speciális légszűrővel szereltek fel. Az ágyneműt érdemes gyakran mosni forró vízben is.

Ágyi poloska

A kis élőlények 0,5 centiméter körül mozognak, így, ha nagyon figyelünk, szabad szemmel is észrevehetjük őket. Nem csak ágyakban telepednek meg, hanem a ruhánkban és a bútorokban is simán befészkelik magukat. Az elnevezés arra utal, hogy legtöbbször az ágyat választják, hogy közel legyenek a táplálékhoz, vagyis hozzánk: merthogy a vérünkkel táplálkoznak. Általában éjszaka aktívak, a csípéseiket pedig nem is érezzük meg általában, de ha reggel apró, kerekded, a bőr felületéről kiemelkedő puklikat veszünk észre a testünkön, amelyek viszkethetnek is, akkor kicsit kezdjünk el gyanakodni.

Arra, hogy ott vannak velünk az ágyban, kellemetlen szag is utalhat, vagyis megesik, hogy az ürülékük szagát is érezzük már. De vizuálisan is elénk léphetnek, amikor megpillantjuk például a vörösesbarna levedlett kültakarójukat.

A csípése amúgy nem veszélyes, más élősködőkkel ellentétben nem terjesztenek betegségeket.

A legjobb, ha az árulkodó jelek esetén, az ágyneműt kimossuk forró vízben, illetve a környező bútorokat és az ágykeretet pedig áttörölgetjük fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás