promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Választás 2022: ezekre mindenképpen figyelj, hogy ha nem akarsz hibát véteni és érvénytelenül szavazni
Borítókép:  MTI Fotó - Veres Nándor
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország választ, mi pedig mutatunk neked néhány fontos dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelned az április 3-i országgyűlési választással kapcsolatban.

Eljött a nagy nap, és Magyarország 2022. április 3-án nem csak országgyűlési választást tart, hanem egy népszavazáson is szavazhatunk. Emiatt össze is szedtünk néhány fontos információt a választóknak, amikre mindenképpen érdemes odafigyelniük, főleg akkor, ha nem akarnak érvénytelenül szavazni.  

Voksolni ugyebár a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség.

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány meghosszabbította a 2020. március 11-e után lejárt okmányok érvényességét, így a voksoláson ezekkel is részt lehet venni. Ha esetleg nem tudjuk, hol kell szavaznunk, akkor itt pár kattintással le tudjuk ellenőrizni.

Ne lepődjünk meg, mivel most népszavazás is van, így három darab szavazólapot fogunk kapni. Itt fontos tudni, hogy bármelyik szavazólapot figyelmen kívül hagyhatjuk. Ha csak egyre húzzuk be az ikszet, akkor az is érvényes lesz.

Szavazni kizárólag április 3-án 6 órától 19 óráig lehet. Nem ajánlatos elkésni, különben nem is fogunk tudni szavazni. Ha 19 óra után még a sorban állunk, akkor ne ijedjünk meg, mert mindenképpen leadhatjuk a voksunkat, azonban ha azután érkezünk, már nem állhatunk be a sorba.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a számláló bizottság által lepecsételt szavazólapon lehet, a szavazólapon szereplő jelöltre és listára. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a szavazólapon legyen pecsét, különben olyan, mintha nem is szavaztunk volna.

A felsorolt jelöltek, illetve listák közül csak egyet válasszunk, különben a szavaztunk érvénytelen lesz. A népszavazásnál is csak egy mezőbe tehetünk pluszt, vagy ikszet, különben az is érvénytelennek számít – itt „igen” illetve „nem” válaszok közül lehet választani.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Ahogy fent említettük ez lehet egy plusz jel is, vagy egy iksz.

A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni. A szavazólap borítékba tétele belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező.  Tehát csak akkor kell borítékba helyeznünk a szavazólapokat, ha át vagyunk jelentkezve, vagy külképviseleten szavazunk.

Akkor sem kell pánikba esnünk, hogy ha esetleg rosszul ikszeltünk, mert ilyenkor nem fog elveszni a szavazatunk. Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. 

Másodszorra azonban nem érdemes elrontani, mert ezután már nem kapunk újat. Ha az egyik szavazólapon érvénytelenül szavaztunk, az nem befolyásolja a többi szavazaton lévő voksot.

Ha továbbra információkra vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes meglátogatni a Nemzeti Választási Iroda honlapját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás