promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Mi a franc jött nekünk?” – kérdezték a brit hadihajón, miután egy orosz tengeralattjáróval ütköztek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eleinte szándékos akcióról beszéltek, de később balesetté nyilvánították az incidenst.

Oroszország és a nyugati nagyhatalmak viszonya nem a legfelhőtlenebb mostanában, különösen azóta, hogy Putyin elnök hetek óta Ukrajna lerohanására készül. Ilyen körülmények között minden kisebb konfliktusnak óriási jelentősége lehet.

A brit királyi haditengerészet például a napokban elismerte, hogy az egyik hadihajója támadó osztályba tartozó orosz tengeralattjáróval ütközött. Mindez az Atlanti-óceán északi részén történt, és a hidegháború befejeződése óta nem volt ilyesmire példa.

A tengeralattjáró Skócia partjaitól 300 kilométerre cirkált, a HMS Northumberland hadihajót pedig 48 órás küldetésre uszították utána. A britek attól tartottak, hogy az oroszok megsértik az internetvezetékeket, illetve valamilyen módon kommunikációs problémákat fognak okozni.

Nem sok esély mutatkozott arra, hogy a két vízi jármű egymás közvetlen közelében haladjon el, de a karambol mégis bekövetkezett. Valójában a brit hajó szonárja (víz alatti hangradarja) sérült meg, és emiatt kénytelen volt visszatérni a bázisra.

„Mi a franc jött nekünk?”

– kérdezte a brit legénység az ütközést követően, az eseményeket ugyanis a Channel 5 csatorna stábja is rögzítette. Akkor úgy gondolták, az oroszok tudták, hogy ott a hadihajó, de később balesetnek nyilvánították az incidenst.

A britek egyébként nem most jöttek le a falvédőről, mindennel tisztában vannak ugyanis, de nem akarnak konfliktust Oroszországgal. Tudják, hogy 2020 decemberében például 9 orosz hajó körözött az Egyesült Királyság közvetlen közelében, vagyis nem a mostani az első fenyegető megmozdulásuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás