promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezerrel oltjuk a Szputnyikot, de tényleg hat ez a vakcina?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Világszerte 1,5 millióan kapták meg az orosz terméket, amiről 8 hónap után is keveset tudunk.

Minden vakcina jobb, mintha elkapnánk a koronavírust. Ez a megállapítás teljesen helytálló, de azért nem árt néhány alkalmazott szer hatékonyságáról, biztonságáról is beszélni. Az AstraZeneca termékét már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is összefüggésbe hozta a vérrögképződéssel, de egyéb gyártók is fennakadtak a rostán.

A német Deutsche Welle pár napja a Szputnyik V vakcinát támadta be, elsősorban a transzparencia hiányára hivatkozva. Magyarországon is sok középkorú, krónikus betegséggel nem küzdő személy kapott szurit az orosz anyaggal, miközben valóban keveset tudunk róla.

A Szputnyik V egy vektor alapú oltóanyag (vagyis egy hordozó vírus segítségével juttatják a szervezetbe a kórokozó egy jellegzetes géndarabkáját), és világszerte több millió ember kapott már belőle. Veszélyes mellékhatásról nem érkezett hír – de vajon mennyire hatékony?

Nem okoz-e hamis biztonságérzetet? Tényleg védetté válik, aki ezt kapja?

A Deutsche Welle felidézi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Szputnyik V a legjobb vakcina a világon, de ez most talán kevésbé mérvadó vélemény. Az már sokatmondóbb, hogy miközben ismerjük a BioNTech-Pfizer hatékonyságát (95%), valamint a Modernáét (94,1%), a J&J vakcináét (85.4%) és az AstraZenecáét (76%), addig az orosz oltóanyagról 8 hónap után sincsenek széles körű, megbízható adatok.

Szeptemberben a brit The Lancet orvosi szaklap közölt cikket a Szputnyik V első és második fázisú klinikai vizsgálatainak eredményeiről, de azok csupán 38-38 résztvevő adatai alapján készültek. Náluk erős immunválaszt tapasztaltak, súlyos mellékhatás nélkül.

A Deutsche Welle szerint érdekes, hogy miközben a tesztalanyok többféle vakcinaváltozatot kaptak, a vérükben lévő antitestek mennyisége nagyon közeli eredményeket mutatott. Február elején orosz kutatók publikálták a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok eredményét, amely 18 ezer tesztalanyon készült, háromhetes különbséggel beadott két vakcina esetében. A hatékonyság 91,6%-ra jött ki. Az EMA ezeket az információkat egyelőre nem erősítette meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás