promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli felfedezés, új állatfajt fedeztek fel Magyarországon: Rövidormányú Zsuzsóka lett a neve
Borítókép:  Szerző: Keresztes Gábor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Világhírű felfedezést tettek a minap Esztergom közelében. Egy eddig nem regisztrált, új fajt talált Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki felesége tiszteletére Curculio gyongyiae latin nevet adta a kis lénynek.

A lény valójában egy eddig nem ismert ormányos bogár, akik nevüket jellegzetes ormányukról kapták. Valójában az ormány az a szájszerv és funkciója a petézéshez köthető. Ezt a szervet pedig úgy alkalmazzák, hogy a nőstény bogarak belefúrnak a növények bizonyos részeibe az ormányukkal, és egyszerűen csak elhelyezik ott a petéiket.

Forrás: Szerző: Keresztes Gábor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Igaz, hogy az ormányosoknak világszerte több tízezer faja van, de azon belül is a zsuzsókák (Curcilio) nemzetsége 400 körüli fajt számlál, itthon eddig 10 fajtáját ismerték. Ezzel a rendkívüli felfedezéssel most már 11 ilyen fajt tartunk számon.

Ez a kis állatka óriás méretekkel rendelkezik, összességében 1 cm nagyságú. Maga a bogár bogár 6-7 milliméteres, az ormánya 2,5 milliméter, így jön ki a közel 1 centis méret. A rövidormányú zsuzsóka elválaszthatatlan egy bizonyos növényfajtól, mégpedig a molyhos tölgyhöz kötődik szorosan, mivel a lárvák annak a makkjában fejlődnek ki.

A felfedezés rendkívüli, és már több helyről jelentették megjelenését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás