promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezést tettek a tudósok a természet kísérlet kapcsán. Ez történik veled, ha sétálsz egyet az erdőben vagy az eső hangjára alszol el
Borítókép:  Instagram: @drpanyikanita
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mai rohanó világban egyre távolabb kerülünk a természettől. Próbálunk minden és mindenki felett uralkodni, miközben vissza kellene találni önmagunkhoz és a természethez, főleg mivel az emberi lélek mélyen gyökerezve kapcsolódik az anyatermészethez, ami számos pszichológiai folyamatot indít el.

Érdekes, hogy a nagy urbanizációban a városi ember eltávolodott a természettől, mégis próbálja mesterkélten belecsempészni a környezetébe a természetet.

Pedig van egy velünk született érzelmi kötődés a természet és más élőlények felé, amit biofíliának neveznek.

Tudományosan bizonyított, hogy, ha az ember találkozik a természettel, különböző pszichológiai folyamatok indulnak el benne. Adott természetből jövő külső ingerek többféle pszichológiai folyamatok révén segítenek a stressz, a magas arousal szint, valamint a negatív érzelmek csökkentésében. Aki sokat tartózkodik a természetben, annak segít feltölteni az irányított figyelmi kapacitását az agyában.

Gyógyítás

A városi dzsungel sajnos nem az a fajta természet, ami meggyógyítana minket, azonban tudományosan bizonyított, hogy a természet gyógyít. Na de hogyan?

Megkérdőjelezhetetlen egy frusztrált városi nap után, hogy mennyire kikapcsol minket egy séta az erdőben. Ezt a pozitív élettani folyamatot mesterségesen is elő tudjuk állítani. Alkalmazzunk pár trükköt, tegyünk növényeket lakásunkba vagy munkahelyünkre, ezáltal csökkentve a stresszt.

A valódi vagy mesterkélt természeti elemeken felül, az is tény, hogy bizonyos környezeti hangok is pozitívan hatnak ránk. Egy kutatásban súlyos állapotban lévő, fekvő betegeknél vizsgálták a természet hangjainak nyugtalanságra, szorongásra és stresszre kifejtett hatását. Nem meglepő, hogy azok a páciensek, akiknek rendszeresen játszottak le olyan hangokat, amelyek egy erdőben való nyugodt sétálgatásra emlékeztetnek, sokkal hamarabb épültek fel, mint azok, akiknek nem mutattak be ilyen természetet imitáló ingeranyagot.

Dr. Panyik Anita túra influencer, 2 éve egy érzelmi válság után egyik napról a másikra kezdett el heti szinten a természetbe járni és túrázni.

„Azt vettem észre, hogy ha akár 1-2 órát a természetben töltök, elszáll a mérgem, kiszellőzik a fejem, és megmagyarázhatatlanul jó kedvem lesz. Egy idő után már alap volt a jó kedv, de frissebb lett az elmém és már tudatosan ötletelni és gondolkodni jártam a természetbe. Manapság a túrázás az életem részévé vált, teljesen megváltozott az életem és érzem az elvonási tüneteket, ha kimarad a heti séta a természetben.”

Sokan a természet hangjára könnyebben alszanak el, legyen szó patak csobogásáról vagy az eső csepergő hangjáról.

Azonban nemcsak hangokkal és hasonló ingerekkel érhetjük el ezeket a pozitív hatásokat, de természetet ábrázoló képek vagy videók bemutatásával is.

Egy másik kísérletben emberek egy csoportjának mutattak városi képeket egy másik részének pedig erdőről, hegyekről. Érdekes módon az érzelmi állapota különbözőképpen változott a képek hatására mind a két vizsgált csoportnak. Pozitív érzelmi állapotot okoztak a természeti képek, míg negatívat, azok, amiken városi ábrázolás volt. Tehát azok, akik a természetben gyönyörködtek, sokkal jobban érezték magukat.

Tegyetek egy sétát, szívjátok magatokba a természet pozitív energiáját és szellőztessétek ki a fejeteket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás