promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy európai folyónak annyira alacsony a vízállása, hogy 400 éve nem látott, félelmetes dolog bukkant elő belőle
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem újra megvillantotta egy félelmetes emlékét.

Európában egyre nagyobb gondot okoz a szárazság, az Olaszországban található Pó folyó például még sosem volt ilyen alacsony vízállású, de korábban a Dunáról is láthattunk olyan képeket, amelyeket csak nagyon ritkán, például egy egészen megdöbbentő hajóroncs bukkant elő a Duna Magyarországi szakaszán, méghozzá Vámosszabadi határában. A jármű talán a második világháború harcaiban, vagy éppen a második világégés után kerülhetett a folyó aljára, és csak nagyon alacsony vízálláskor bukkan elő.

De más is előbukkan az alacsony vízállások miatt.

Európa más részein is láthatóvá válnak olyan dolgok, amelyek az elmúlt évszázadokban nem, vagy csak nagyon ritkán látszódtak ki a folyókból. Ilyen például egy Németországban, az Elbából előbukkanó, 1616-ból származó úgynevezett éhségkő. A régi idők emberei ezeket azért hagyták, azért készítették, hogy figyelmeztessék az eljövendő generációkat a közelgő nehéz időkre. Legutóbb 2018-ban láthattunk ilyeneket felszínre bukni.

Az Elbából most egy olyan feliratú is előkerült, amire azt írták rá a régi európaiak:

"Ha látsz engem, sírj"

Mint a 24.hu egy tanulmány alapján írja, az éhségköveket kemény esztendőkben jelölték meg, a feliratok a szárazság veszélyeire figyelmeztetnek. A szövegek azt mutatják, hogy a szárazság rossz termést, a rossz termés pedig élelmiszerhiányt okoz.

Így néznek ki ezek a félelmetes történelmi emlékek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás