promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
II. Erzsébet felkészült a legrosszabbra, most nyilvánosságra hozták a borzalmas részleteket
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ félelmetes változásban van, ezért ne is meglepő, hogy újra elővették ezt a témát.

II. Erzsébet újra a figyelem középpontjába került az elmúlt napokban, és most nem Meghan Markle és Harry herceg valamilyen újabb megszólalása vagy gesztusa kapcsán. Őfelsége egészségi állapota is rendben van, ám az újságok most újra elővették II. Erzsébet azon beszédét, amelyet akkorra írtak neki, ha a nyilvánosság előtt meg kell szólalni a legrosszabb történés kapcsán, amely az emberiséget érheti.

Négy éve már egyszer körbejárta a világot az a beszéd, amely akkorra készült, ha kitörne a harmadik világháború, és őfelségének a brit alattvalókhoz kellene szólnia.

Nem meglepő, hogy újra cikkeznek a beszédről, hiszen napjainkban egy ilyen beszéd nagyon aktuális lehet az európai háború és az ázsiai villongások miatt. A beszéd amúgy 1983-ban készült, akkor, amikor még a hidegháború masszívan tartotta magát, a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió pedig több fronton is farkasszemet nézett egymással.

A borzalmas képekkel teleszőtt beszédet végül őfelsége nem olvasta be a rádióban, és nem is rögzítették azt hangszallagokra. A létezéséről pedig csak azért tudunk, mivel Nagy-Britanniában bizonyos kormányzati dokumentumokat automatikusan nyilvánosságra hoznak a keletkezésétől számított 30 év múlva.

A beszédben II. Erzsébet felemlegeti 1939-es emlékeit is, amikor édesapja, VI. György szavait hallotta a rádióban a gyerekszobájában. Ezt a beszédet rengetegen ismerhetik Magyarországon is, hiszen A király beszéde című film pont erről szól.

Őfelsége a beszédébe, amelyben a háború őrületeiről is beszél, már azt is beleírták, hogy olvassa fel, hogy szeretett fia, András herceg az egységeivel éppen harcban áll a fronton. Hátborzongató olvasni egy olyan beszédet, amelyben ennyi borzasztó és érzelmekre ható állítás van, miközben meg sem történt semmi. A teljes beszéd a 24.hu oldalán is elolvasható.

A király beszéde című filmben amúgy így hangzott el VI. György háborús beszéde akkor, amikor tényleg kitört a világháború:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás