promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltávolítják a híres amerikai elnök szobrát, mert rasszistának gondolják
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

82 év után eltüntetik a híres szobrot, mert a rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma.

Az Éjszaka a múzeumban-filmek egy életre megjegyeztették azokkal, akik addig nem igen voltak jártasak az amerikai történelemben, hogy Theodore Roosevelt az Egyesült Államok 26. elnöke volt. A New York-i Természettudományi Múzeumban játszódó filmek több jelenetében is mutatják Roosevelt lovas szobrát, amit 1940-ben állítottak fel, és melynek egyik oldalán egy őslakos indiánnal, másikon pedig egy fekete rabszolgával ábrázolják az elnököt.

A szobor New York-i napjai viszont meg vannak számlálva, ugyanis még a héten el fogják távolítani, és az észak-dakotai Medorába helyezik át, ahol a nemrég átadott, Rooseveltről elnevezett könyvtár épülete előtt állítják össze újra.

A szobor eltávolítását 2020-ban kezdeményezte a múzeum, amelynek igazgatója, Ellen V. Futter, a lapnak adott interjújában kifejtette, hogy egyetért az eltávolítással. A múzeumi könyvtár vezetősége egyenesen "problematikus kompozíciónak" nevezte az emlékművet. Roosevelt elnök lovas szobrának arra hivatkozva tüntetik el, mert a "rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma".

A városban nem ez az első ilyen döntés: novemberben az Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson szobrát távolították el a New York-i városházából, arra hivatkozva, hogy a valahai elnök rabszolgatartó volt. Jefferson élettársa egyébként az egyik rabszolgája, Sally Hemings volt, aki hat gyermeket is szült Jeffersontól.

Feltevődik a kérdés, hogy mi a helyzet a Mount Rushmore-al, ahol ugyancsak megjelenik Roosevelt és Jefferson arca. Nick Tilsen az Oglala Lakota indián törzs tagja, a NDN Collective nevű radikális baloldali NGO egyik vezetője korábban azt mondta, hogy az elnökök arcképmásait el kell tüntetni a szikláról, és a területet vissza kellene adni az indiánoknak.

„A Rushmore-hegy a fehér felsőbbrendűség és a rendszerszintű rasszizmus szimbóluma, amely még mindig él és virul az amerikai társadalomban"

- mondta Tilsen, aki szerint mind a négy elnöknek szerepe volt az indiánok földjének az elrablásában, sőt népirtással is megvádolta őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás