promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elpusztult egy 344 éves teknős Nigériában
Borítókép:  20Minutos
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Alagba (Öreg) nevű állat egy királyi palotában élt Oyo államban, Ogbomoso városában.

A hagyomány szerint a hüllő valamikor a 18. század végén került a palotába, mikor Isan Okumoyede uralkodott. Állítólag a király hozta magával egy expedícióról. Ha valóban 344 évet élt meg, akkor a teknős 18 ogbomosói királyt élt túl.

A BBC több brit hüllőszakértőt kérdeztek meg, akik képtelenségnek tartják, hogy a teknős 344 évet élt volna meg. Tim Skelton, a bristoli állatkert hüllőgondozója szerint az óriásteknősök akár 200 évig is élhetnek, de csak egészen kivételesen, és a nigériai állat nem is óriásteknős volt. Más teknősfajok pedig 70-80, legfeljebb 100 évig élnek.

Az Alagba nevet viselőt hüllő a fotókból ítélve sarkantyús teknős lehetett, amely Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfaja. A brit szakértők szerint a palota mindenkori teknősét halála után egy másikkal pótolták.

Alagbának egyébként gyógyító erőt és jövendőmondó képességet tulajdonítottak, és az állat messze földről vonzotta a látogatókat. A hivatalban lévő ogbomosói király közölte, hogy a teknőst megőrzik a jövőnek turisztikai és történelmi okokból. Az uralkodóházból az az információ érkezett, hogy a teknős rövid betegség után halt meg.

Hogy aztán mi az igazság, vajon tényleg 344 évet élt volna Alagba, nem tudni, a világ bizonyítottan legöregebb állata egy Jonathan nevű 187 éves óriásteknős, amely Szent Ilona szigetén él még ma is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás