promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az emberek segítségét kéri a Fővárosi Állatkert
Borítókép:  Bagosi Zoltán
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szépen fejlődnek a Budapesti Állatkertben ősszel született óriásvidra kölykök. A városligeti intézmény most újabb kisfilmet tett közzé a Magyarországon csak itt látható ritka állatokról. Az egyik kölyöknek a gondozók már nevet is választottak, a másik kicsi nevének kiválasztásához az Állatkert a közönség segítségét kéri. Az intézmény honlapján kedd éjfélig lehet szavazni.

Újabb kisfilmet tett közzé honlapján és közösségi média felületein a Fővárosi Állat- és Növénykert az október 7-én született óriásvidra kölykökről. Mivel a városligeti intézmény a koronavírus világjárvány miatt jelenleg nem fogadhat látogatókat, az állatkerti élményeket ilyen módon, a szokásosnál is több kisfilmmel, képes beszámolóval igyekeznek közvetíteni a közönség felé. A most közzétett felvételek a két óriásvidra kölyök és szüleik mindennapjaiba engednek bepillantást, amely a kicsik számára csupa mókával, játékkal, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telik. Persze néha az is megesik, hogy a kölykök és szüleik akarata nem egyezik teljesen, és ilyenkor a felnőtteknek a grabancuknál fogva kell a helyes irányba terelni a szertelen fiatalokat.

A kisfilm közzétételével együtt az Állatkert a névadás kérdését is felvetette. Mivel a lipcsei születésű anyuka, Cumana, és a madridi születésű apuka, Madidi neve is egy-egy földrajzi névre vezethető vissza (hiszen Cumaná egy venezuelai város, Madidi pedig az Amazonas-medence egyik Bolíviában található folyójának, illetve az itt található Nemzeti Parknak a neve eredetileg), az Állatkert munkatársai úgy gondolták, a kicsiknek is ilyen típusú neveket érdemes keresni. Ráadásul ezek nőstény és hím állatoknak egyaránt adhatók, ami azért szerencsés, mert jelen pillanatban még nem tudják kétséget kizáróan megmondani, hogy a vidrakölykök milyen neműek.

A két kölyök közül az egyiknek az állatok gondozói választhattak nevet. Az intézmény ezzel is igyekezett elismerni az óriásvidrákkal foglalkozó munkatársak nélkülözhetetlen munkáját. A gondozók választása a Bahia névre esett: így nevezik Brazília egyik szövetségi államát is. A másik állat nevének kiválasztásához a nagyközönség segítségét kérik.

Az Állatkert honlapján február 9-ig, azaz jövő kedd éjfélig lehet szavazni az alábbi nevekre:

  • Amboro (eredetileg egy bolíviai nemzeti park neve);
  • Coari (eredetileg egy város neve Brazília Amazonas szövetségi államában);
  • Ibarra (eredetileg egy ecuadori város neve);
  • Javari (eredetileg az Amazonas-medence egyik folyójának a neve, amely Peru és Brazília határfolyója);
  • Manú (eredetileg egy perui folyó és az ott található nemzeti park neve);
  • Rewa (eredetileg egy folyó neve Guyanában).

A voksoklás eredményét várhatóan február 10-én, szerdán teszik majd közzé.

Az állatkertekben igen ritkán látható, Dél-Amerikában őshonos óriásvidrák a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Magyarországon egyedül a Budapesti Állatkertben élnek ilyen állatok, ahol még 2014-ben kezdtek el foglalkozni a tartásukkal. A városligeti intézmény nemcsak az állatok szaporítással járul hozzá a ritkuló faj megmentéséhez, hanem a 2019-es évben egy visszatelepítési programban is részt vett. Ennek keretében egy korábban Budapesten élt, Alondra nevű nőstény állatot a magyar fővárosból Argentínába, a Corrientes tartományban lévő Iberá Nemzeti Parkba szállították annak a programnak az első állataként, amelynek célja a területen korábban élt, de onnan évtizedekkel ezelőtt eltűnt óriásvidrák újbóli meghonosítása.

Az Állatkert honlapján ITT lehet szavazni a vidrakölyök nevére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás