promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt az igazság: Viseljünk melltartót avagy ne? Meg fogsz lepődni a válaszon
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Október 13-án ünnepeljük a nemzeti melltartó nélküli napot. A legtöbb nő számára nincs jobb érzés egy hosszú nap végén, mint hazatérni és levenni a melltartót. A nők többsége azért hord melltartót, mert úgy gondolja, hogy támaszt nyújt melleinek, fiatalon és egészségesen tartják azokat.

A tudósok azonban nemrégiben felfedezték, hogy semmi konkrét oka nincs annak, hogy viseljük őket. Valójában a kutatás azt sugallja, hogy a melltartó mellőzése előnyösebb a nők számára.

A mellszövet erősítése

Úgy tűnik, hogy a melltartó nélküli lét tónusosabbá teszi és erősíti a mellszövetet. A fiatalkori melltartó viselés nem csak, hogy nem segíti a mellkas megtámasztását, nem csökkenti a hátfájást és nem akadályozza meg a mell megereszkedését, de épp ellenkezőleg.

Egy francia tudós szerint a melltartók nem szükségesek a nők emlőinek egészségéhez. Tanulmánya szerint, a melltartó sem anatómiailag, sem orvosilag, sem fiziológiailag nem igazolja annak szükségességét. Ehelyett a melltartók valójában pont, hogy megakadályozzák, hogy a mellek növekedjenek, vagy természetes tartásuk legyen a mellszövetek megerősödésével.

A vizsgálatban 330, 18 és 35 év közötti önkéntes mellet 15 éven keresztül vizsgálták a melltartó egészségügyi hatásait.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik nem viseltek melltartót, a mellbimbójuk 1 centiméterrel megemelkedett a rendszeres melltartót használókhoz képest.

A tudósok szerint, a melltartó rendszeres viselése potenciális oka a melltónus csökkenésének.

 

A melltartó mint „társadalmi norma”

A melltartókat azonban számtalan ok miatt viseljük, beleértve a kulturális normákat és a helyi szépségszabályokon alapuló esztétikai célokat. A nők körében eltérő a vélemény a melltartó viselésének kérdésében. Egyesek számára nélkülözhetetlen mindennapi ruházat, mások számára csak gondot jelent. Azért tény, hogy adott ruházat alá és adott környezetben, „illik” melltartót viselni.

Azonban a tudomány jelenlegi állása szerint, előnyösebb a fiatal nők számára, ha nem viselnek melltartót, ugyanis növelheti a kollagéntermelést és a rugalmasságot.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás