promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország egyetlen angolos nevű falujában egy különleges látványosság van, ami mellett ezrek autóznak el napiszinten
Borítókép:  YouTube
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy apró falu Magyarországon, ami nemcsak angolos neve miatt különleges.

Vas vármegyében, ha jövünk Szombathely felől az M86-os úton, akkor láthatunk az egyik lehajtónál egy településnevet, ami egyedülállónak számít Magyarországon, hiszen ez az egyetlen olyan település, aminek angolos neve van. Ahogy az ember elhalad az első, lehajtót jelző tábla mellett, azt hiheti, hogy csak rosszul olvasta, aztán az 500 méteres táblánál rájön, hogy nem káprázik a szeme, tényleg Nick az apró falucska neve.

De hogy lehetséges ez? Tényleg a külföldi Nicholas becézését viseli ezt a kis település, vagy valami egészen más áll a háttérben?

Nos, két elfogadott magyarázat is van erre:

  • Az első magyarázat szerint Nick, mint egytagú helynév a Nikolaus személynévből származik;
  • A másik magyarázat a néphagyományból ered: a honfoglalás korában a Rába mentén avarok is éltek szép számban. Ezt a helységnév változásai is tükrözik: NYIEC – NYICZK – NICZK – NICK. Jelentése a hagyomány szerint: vizes, sáros.

Nick-nek igen gazdag történelme van, hiszen első említése 1221-ből származik; igaz, a falu legmagasabb pontján található templom már jóval előtte, Szent István idejében megépült. A község történetében meghatározó szerepet töltött be a Rába folyó és a környező erdőségek. Ezek védelmet nyújtottak, de a gazdálkodás alapját is szolgálták. A terület lakossága a honfoglalás után avarokból, Vérbulcsú magyarjaiból és a határőrizetre betelepített besenyőkből tevődött össze. A Rába folyón itt volt átkelőhely, 1063-ban a német támadáskor a magyar csapatok egyik megfigyelőhelye volt ez a szakasz.

Bár az ország jelentősebb részét feldúlták a tatárjárás alatt, Nick-et elkerülte ez a sors. Az Árpád korban Nick birtokosai a Vezekény (Veszkény), az Uraj és a Jaák nemzetség, később a Niczky-család, a Szelestey- és Kőszegi család, 1380-tól pedig a Kanizsay-család volt. A Nádasy és Niczky-család idején kezdődött el a Rába szabályozása. A török támadások után jelentős letelepedés kezdődött el a községben, német és vallon zsoldosok telepedtek le (Hantók, Gallenek, Gálosok). A falu ebben a korban élte fénykorát.

1932 és 1934 között épült meg Európa második duzzasztója a Rábán, a Nicki Műgát, amit 2000-ben újítottak fel. A Rába árterületén - a Műgát mellett - egész kis üdülőfalu épült, közel 150 hétvégi házzal.

Nick-et manapság nagyjából 500-an lakják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás