promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ leghosszabb szava olyan bonyolult, hogy bele fog törni a nyelved, ha egyáltalán ki tudod mondani
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő milyen hosszú szavak vannak a világban. A magyart ki tudod mondani?

A magyar nyelvben is akadnak hosszú szavak, de a "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" még közel sem a leghosszabb a világon. A hosszú szavak akkora nyomot hagynak az emberekben, hogy egy külön pszichológiai kifejezés is létezik rájuk: hippopotomonstrosesquippedaliophobia. Azonban akik ebben szenvednek, valószínűleg nem örülnének, ha hallanák a diagnózisukat.

Sokak úgy gondolják, hogy az angol nyelv leghosszabb szava az "antidisestablishmentarianism", de ez a 28 betűs szó nem feltétlenül a bajnok.

A szerves kémia tele van rémisztő szavakkal, és állítólag itt találjuk az angol nyelv leghosszabb szavát is: 189 819 betűből áll, a "metionil..." taggal kezdődik és "...izoleucin"-nel végződik. 2017-ben MrBeast Youtuber 2 óra alatt kimondta a teljes szót. Ez a szó a titin nevű fehérje teljes kémiai neve, de nem biztos, hogy szigorúan pontos lenne szónak nevezni. Egyetlen szótárban sem szerepel, mert a legtöbb lexikográfus úgy gondolja, hogy ez egy "szóbeli képlet".

Ha egy kevésbé ellentmondásos versenyzőt keresünk, a "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis" a leghosszabb szó az Oxford szótárakban. Ez a 45 betűs szó egy tüdőbetegségre utal, de vitatott, hogy beletartozik-e a versenybe, mert ez egy ritkán használt szakkifejezés. Egyesek azt is állítják, hogy mesterkélt, és nem orvos vagy tudós alkotta meg.

Más nyelvekben is találunk elképesztően hosszú szavakat. A német nyelvben a "Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz" 63 betűvel büszkélkedhet, de 2013-ban hatályon kívül helyezték. Ma a szótárban a leghosszabb német szó a "Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung", ami magyarul gépjármű-felelősségbiztosítás.

A walesi nyelvben a "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch" 19 betűvel a leghosszabb településnév.

A hosszabb szavak nem mindig jobbak, de lenyűgöző látni, hogy a nyelvek hogyan képesek ilyen bonyolult kifejezéseket alkotni. De a Guinness Rekordok Könyve szerint nem a németek tartják a rekordot. Ugyan is a világ leghosszabb szava 195 szanszkrit karaktert tartalmaz. Ez 428 betűnek felel meg a magyar abc szerint. Az indiai szó így néz ki, sok sikert kívánunk a kimondásához:

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्


Forrás: Iflscince

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás