promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Párizs bekeményít: tilos lefotózni az Eiffel-tornyot éjszaka, meglepő az oka
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A turistáknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha éjszakai fotózáson kapják őket.

Szinte el sem tudnánk képzelni Párizs látképét az ikonikus Eiffel-torony nélkül, melynek építése 1887-ben vette kezdetét, majd két év két hónap és 5 nap elteltével készült el. A torony 324 méter magas, és 10.000 tonnát nyom. Eredetileg úgy tervezték, hogy körülbelül 20 évig fog állni, és Gustave Eiffel a nagy francia forradalomra való megemlékezésnek szánta, ezzel is demonstrálva Franciaország gazdasági erejét. Egyébként nem Eiffel tervezte a tornyot, csupán a szabadalmi jogokat vette meg.

Sokan úgy vélték, hogy a magas torony elcsúfítja Párizs addig zavartalan látképét, művészek is tiltakoztak és aláírásokat gyűjtöttek a torony lebontásáért. Azonban nem csak a franciák száműzték volna az Eiffel-tornyot, hanem a II. világháború idején Adolf Hitler is kilátásba helyezte a lerombolását 1944 környékén.

Az évek során a torony külseje is többször megváltozott. Vörösbarna és sárga színben is pompázott korábban, összesen

18-szor festették át,

míg el nem érte jelenlegi formáját, vagyis a bronz színét. A torony sokáig óriásplakátként is funkcionált, különböző reklámokat helyeztek el rá, és 1991-ben a párizsiak először csodálhatták meg az Illumination Show-t, ami egy olyan látványos fényshow, ami a torony felületén kap helyet. Ekkor a torony összes fénye 5 percig egyszerre világít, azonban létezik egy nagyon fontos szabályozás, mely szerint a műsor időtartama alatt

tilos lefotózni az Eiffel-tornyot,

az ugyanis műalkotásnak számít, és ezért szerzői jogok védik. Szóval ha valakit rajtakapnak, hogy éjszaka a fényshow alatt fotózza vagy videózza az Eiffel-tornyot, az bizony komoly pénzbírságra számíthat. Persze, turisták milliói ennek ellenére is csinálnak éjszakai képeket a nevezetességről, és a jelek szerint meg is ússzák a dolgot, hiszen a jelenlegi információk szerint a francia bíróság elé még sosem került az éjszakai fotózás miatt per.

forrás: Telex

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás