promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aranyat rejt a festék az Eiffel-tornyon? Elképesztő pletyka járja
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres párizsi látványossághoz több ezer tonna vasat használtak fel.

Az Eiffel-torony a francia főváros egyik jelképe. Nevét a tervezőjéről és építőjéről, Alexandre Gustave Eiffelről kapta, akinek egyébként – ez kevésbé ismert – egy apró szobácskát is kialakítottak az építmény tetején.

A tornyot vasból álmodta meg, pedig már az acél is létezett és elterjedt. Mivel azonban Eiffel a korábbi építkezései kapcsán jobban bízott a jó öreg vasban, ennél az óriási projektnél sem kockáztatott. A talpától a csúcsáig 330 méteres toronyhoz 7300 tonnát használtak fel, és nyaranta a karcsú építmény akár 20 centit is képes megnyúlni.

A legenda úgy tartja, hogy a párizsi építményben jókora mennyiségű arany is el van rejtve, ám – ahogy ez már lenni szokott – a szóbeszéd csak félig igaz. Igazából a legértékesebbnek az első emeleti balkon alatti rész számít, hiszen oda 72 francia tudós és mérnök nevét vésték bele, majd ezt aranyfestékkel töltötték ki. A prominens személyek mindannyian sokat tettek a torony megvalósulásáért.

Az Eiffel-tornyot borító festék súlya már önmagában is 60 tonna, és az 1889-ben felavatott építményt eddig 19-szer mázolták át, ráadásul mindig kézzel. Eleinte inkább vöröses és okker volt, az 1960-as évek óta viszont a bronzhoz hasonló barna.

És egy újabb, immár modern történet az aranyról: a párizsiak úgy tervezik, hogy a 2024-ben tartandó nyári olimpia tiszteletére csillogó aranysárgára festik át büszkeségüket, ami alighanem káprázatosan fog mutatni.

Érdekesség, hogy eredetileg az elemek a velencei vörös színt kapták, miután viszont a tornyot összeszerelték, az mélyebb, barnásvörös árnyalatot öltött. Az olimpiai aranyfestés tiszteletére minden eddigi réteget lekaparnak majd a toronyról, a költségek alighanem elérik az 50 millió eurót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás