promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre eltűnt egy magyar falu szikrázóan szép neve Amerika térképéről, átnevezték az egyik legszebb nevű magyar települést
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően szép hangzása volt még korábban.

Az interneten rengeteg történetet olvashatunk az Új Világba kivándorolt magyarokról, nagyon sokunknak pedig még történetük is lehet kivándorolt rokonainkkal kapcsolatban. A 19. században a kivándorlás következtében konkrétan magyar lakosságú falvak jöttek létre az Amerikai Egyesült Államok területén, nagyon sok nevet pedig még ma is láthatunk a térképen. Van például Balaton nevű magyar település, de korábban több Budapest is létezett. Ez persze természetes, hiszen a frissen betelepülők magukkal hozták az országok hagyományait és kultúráját is, és a frissen elfoglalt földet valamennyire úgy szerették volna belakni, mintha otthon lennének.

Ezen települések közül azonban még ma is sok létezik, sőt, sok helyen még megvannak a temetők is, ahol el lehet olvasni a magyar neveket is a sírokon. A YouTube-on például nagyon sok videót láthattok, ahol a régi magyarnevű településeket mutatják be. Wisconsinban van egy település, amely ma a Sauk City névre hallgat, pár ezren laknak ma itt, de korábban nem ez volt a település neve.

A települést még 1840-ben alapították, és az volt a neve, hogy Széptáj, az alapítója pedig Haraszthy Ágoston volt, akit utóbb a kaliforniai borászat és szőlőtermesztés atyjának is hívnak. Még az 1830-as években fonta szorosra a kapcsolatait amerikai és brit üzletemberekkel, ekkor járta be a fél világot is, később Amerikában kötött ki, észak-amerikai utazásairól könyvet is írt.

A Haraszthy által alapított Buena Vista borászat amúgy a mai napig működik is. Széptájat pedig egyes források úgy is emlegetik, hogy Haraszthy-falva. A település később másik nevet kapott, de határában emléktábla ma is hirdeti az alapítót, akiről bővebb információt a videóban is kaphattok még:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás