promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyvárosnyi magyar él hazánktól tízezer kilométerre, világszerte ismert hírességek is vannak közöttük
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Külön elnevezést kaptak, több hullámban vándoroltak ki a távoli országba, leszármazottjaik közül sokan ma is ott élnek.

Amikor távolba szakadt honfitársainkról van szó, legtöbben az Egyesült Államokba emigrált magyarokra gondolnak, akik közül legtöbben az 1850-es években, a szabadságharc leverése után, valamint a második világháború idején, majd 1956-os forradalmat követően költöztek ki.

A 2013-as amerikai népszámlálás alapján továbbra is több mint 1,5 millió magyar, illetve magyar származású ember él az USA-ban. Azonban nem csupán az Egyesült Államokba vándoroltak ki nagyobb létszámban a magyarok, egyesek ugyanis inkább Dél-Amerikát, azon belül is Brazíliát választották.

Ők szintén hasonló időpontokban emigráltak, mint azok, akik végül az USA-ba költöztek, és hozzávetőlegesen 80-150 ezren érkezhettek. A legtöbben Sao Paulo környékén telepedtek le a jobb élet reményében, a helyiek pedig Húngaro brasileironak nevezték el őket.

Habár az eltelt évtizedekben az elszármazottak egy része asszimilálódott, a helyi közösségekben továbbra is sok a magyar program, melyekre még manapság is szép számú érdeklődő szokott összegyűlni. Sao Paulóban még magyar kórus is működik, így a legnépesebb brazil városban gyakran hallhatunk ismerős dallamokat felcsendülni.

A leszármazottak között több sokak által ismert nevet is találhatunk, közöttük van Kevin Kurányi labdarúgó is, aki Rio de Janeiróban született, és apai ágról vannak magyar felmenői. Kurányi végül Németországban telepedett le, és a német válogatottban szerepelt, nem felejtette el származását, így tökéletesen beszél portugálul és egy kicsit magyarul is.

Szintén ismerős lehet Adriane Kelemen Galisteu neve, aki modellként, színésznőként, valamint televíziós műsorvezetőként dolgozik, és anyai ágról mondhatja magát magyar származásúnak. Adriane volt Ayron Senna barátnője, amikor a háromszoros világbajnok brazil F1-legenda 1994. május 1-jén tragikus balesetet szenvedett az Imolai nagydíjon.

Forrás: Magyarok Brazíliában, Történelem Útravaló

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás