promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt gondolják rólunk: Magyarországról világklasszis térkép kezdett terjedni az egész világon, a rajta leírtakat el sem merjük hinni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szívmelengető az, ahogyan hazánkról gondolkoznak: több országot magunk mögé utasítottunk.

A címben említett térkép kiindulási hely az Economics & Peace nevű szervezet, melynek központja Ausztráliában található, az adatokat pedig a Economist világlap Economist Intelligence Unit brit cég dolgozza fel. A rangsor tematikája az, hogy különböző mutatók alapján megpróbálják meghatározni, hogy a világ országai hogyan követnék egymást, ha a fő szempont a béke lenne. Tehát: a legbékésebb országot keresik. A listát nemrégiben frissítették és Magyarország igen előkelő helyet ért el, de a pontos számot csak később áruljuk el.

A rangsorolásnál figyelembe veszik az ország belső konfliktusainak mennyiségét, illetve, hogy ezek mennyi ideig állnak fent tartósan, elemzik a külső behatások és a belső nehézségek miatti halálozások számát, a szoszédos országokkal ápolt viszonyrendszert, azt, hogy a lakosság szerint mennyire számottevő a bűnözés és ez hogyan változik, a politikai viszonyok megbízhatóságát és állandóságát és az erőszakos tüntetések mennyiségét.

A listát másfél évtizede állítják össze és tökéletesen nyomon lehet rajta követni a világpolitika és a gáborús helyzetek alakulását. Riasztó adat is érkezett az idén: a háborús helyzet miatt 96 százalékkal nőtt meg a halálozások száma, ami szinte feldolgozhatatlan megugrás. Kiballanszolt eredmény született, ami korántsem egyenlő a pozitívval: 84 országban javult, 79 országban romlott a helyzet, kilenc régióból pedig összesen kilencben mértek rosszabb eredményeket.

Magyarország igen előkelő helyet tudhat magáénak: a világ országai közül a 18. legbékésebbnek választották meg, ami világ és európai szinten is kitűnő. Általában javuló tendenciát mutatnak az értékeink, tavalyhoz képest azonban néhány helyet visszaestünk. 2009-ben a 27. helyet sikerült megszereznünk, 2020-ra ezt feltornáztuk a 24. helyezésig, rá egy évre pedig már a 19.-ek voltunk. 2022-ben egészen a 13. helyig sikerült felmennünk, idén pedig a 18.-ra estünk vissza.

Az, hogy melyik a legbékésebb ország nem nehéz kitalálni: Izland a sereghajtó, utána Dánia, majd Írország, végül pedig Új-Zéland következik. Az ötödik helyre a szomszédunk, Ausztria került, utána messzire repülünk egészen Szingapúrig, végül vissza Európába? Portugális és Szlovénia következnek. Ismét másik kontinens országáé a következő hely, Japán, utána Svájc és Kanada, Csehország, a magyarok kedvenc üdülőhelye, Horvátország a következő. Ezeket Németország, Hollandia követi, majd egy furcsa, pici himalájai ország, Bhután a békeranglista következő helyezettje. Itt következik Magyarország, Malajzia, a top 20-as listát pedig Belgium zárja.

Több ország is lejjebb csúszott a listáról, a korábbi szép helyezés ellenére is: Norvágia békessége a 24. helyre volt elég, Szlovákia a 26. helyre esett vissza, Svédországban a sok erőszakos bűneset miatt a 28. lett, a 31. helyen pedig megosztottam Románia és Spanyolország osztozik. A szintén népszerű turistaparadicsom Olaszország a 34., Nagy-Britannia a 37., a szerelem városának otthont ado Franciaország pedig az őket sújtó erőszakhullám miatt a 67.-ek Örményország és Panama kettőse között.

Az Amerikai Egyesült Államok hatalmas kiterjedése és korántsem feszültségmentes életvitele miatt a 131., amivel a harmadik világbeli országban kapott helyet, előtte Haiti, Burundi és Dél-Afrika van, Brazília, Eritrea és Palesztina pedig utána jönnek.

A legkevésbé élhető országok valószínűleg senkinek nem okoznak majd meglepetést: Irak, Szudán, Szomália, Ukrajna, Oroszország, Kongói Demokratikus Köztársaság, Dél-Szudán, Szíria, Jemen és Afganisztán.

Egy szó mint száz, mint minden országnak, nekünk is vannak problémáink, de azért világviszonylatban biztonságban érezhetjük magunkat.

Forrás: Global Piece Index, borsonlie.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás