promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kolosszális hiba egy külföldön készült Magyarország-térképen, jó pár száz évet tévedtek az alkotók
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A térképeken mindig legkönnyebb kiszúrni a hibákat, ez általában így van.

Ha meglátunk egy térképet egy boltban, valószínűleg sokaknak azaz első gondolata, hogy akkor megnézi rajta, hogy tényleg jól van-e ábrázolva hazánk, Magyarország, esetleg a térkép készítői hibát vétettek rajta, történelmileg vagy éppen földrajzilag pontatlan? Főleg érdekes akkor megnézni ezt, ha bizony egy külföldi boltban lelünk rá egy ilyen térképre, hiszen nagyobb a hibázási lehetőség. Az Online Maps Blog Facebook-oldalon, ahol tényleg rengeteg érdekesség, elképesztően érdekes térképek találhatók meg, és ahová minden nap nagyon izgalmas új térképe kerülnek fel elsősorban Európáról, így Magyarországról is,

most egy olyan térképet tett közzé külföldi forrásból (a Redditről), amelyen a középkori Európa látszik.

Méghozzá egy nagyon is kerek évszám társaságában látszik Európa, 1100-as állapotot mutatja. A térkép azért is érdekes, mivel látszik rajta a Tisza német neve is, ami Theiss. Érdekes kérdés egyáltalán a Tisza neve, hiszen a mai napig vitákat generál a név eredete, miközben nagyon sok tudós azt állítja, hogy óiráni eredetű lehet, és a folyik szót kell benne keresnünk. A kérdéseel amúgy részletesen Szádeczky-Kardoss Samu tanulmányai foglalkoznak.

Amúgy az ókori szerzők munkáiban számos alakban megjelenik a folyó neve, így például Tigaszként Priszkosz rétornál.

ami azonban ennél is érdekesebb, hogy 1100-ban a Magyar Királyság esetében Buda és Pest vannak feltűntetve, mint központok, a két város ugyan külön van feltűntetve a térképen, egymás mellett, de nagy hibát követett el a térkép készítője, hiszen ekkoriban Esztergom és Székesfehérvár lehettek a királyság központjai, úgy is, ha nem beszélhetünk még modern értelemben vett fővárosokról, hiszen a király az udvartartásával költözhetett, és ott volt a központ, ahol a királyi udvar volt.

Buda a tatárjárás után kap egyre nagyobb szerepet majd a 13. században, Budát és Pestet, illetve Óbudát pedig majd 1873-ban egyesítik csak. ITT lehet megnézni a térképet nagyobb méretben is.

Europe in 1100

Posted by Online Maps Blog on Friday, October 27, 2023

A térkép amúgy nem minden esetben követ el hibát, hiszen például a spanyol vidék ábrázolásánál nem is jelzi a későbbi fővárost, Madridot, mivel Madrid ekkoriban még csak egy jelentéktelen mezőváros volt, a lakossági is nagyon kevés volt. Csupán a 16. században lesz központ, korábban a királyok általában Toledóban székeltek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás