promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Külföldi lap Magyarország térképén gigantikus hiba tátong, záporoznak a hozzászólások
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy hibát szúrtak ki a közösségi médián szörfölők, feedeket pergetők.​

Amióta megtörtént az online médiában a képi forradalom, azóta bizony sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyes lapok, újságok, bloggerek és kontentszerkesztők az interneten a képekre. Az Instagram a képek birodalma, de a Facebook-on is nagyon sok olyan oldal található már, amely tulajdonképpen nem is gyárt már szöveges tartalmat, csupán képeket posztol, képeket készít, és ezeket látják el egy kevés szöveggel.

A hírek elsőrendű forrásai így már a közösségi oldalak feedjei.

Ezeket pedig imádjuk pörgetni, és általában vadásszuk azokat a tartalmakat, amelyek Magyarországhoz kötődnek, és sok külföldi lap esetében pedig azonnal ki is szúrjuk a hibákat. És bizony sok hiba van. Az Online Maps Blog-on például most egy olyan térképet publikáltak, amely azt mutatja, hogy az Oszmán Birodalom mekkora területeket foglalt el 1300 és 1689 között. A térkép pedig azt az állapotot mutatja be, amikor a majdani bukás előtt a legnagyobb volt a birodalom területe.

Ez pedig 1683-ban volt, ekkor óriási területeket sűrített magába a birodalom, Európában is hatalmas földek felett uralkodtak, és a határuk pont Magyarországon volt, ekkor volt azaz időszak is, amelyet úgy ismerünk, hogy a három részre szakadt ország. Pár évvel később már Európa egyesített seregei folyamatos háborúban állnak az oszmánokkal, és elkezdik visszaszorítani őket.

Ugye, tudjuk, hogy Budát, a Magyar Királyság központját például 1686-ban foglalják vissza az egyesített erők.

Az Online Maps Blogon csupán azt mérték el, hogy az 1683-as térképre Budapest nevét írták fel, pedig ekkor Buda és Pest még külön volt, sőt, Óbuda is. 1873 novemberében történt a városegyesítés, és így lett Budapest az egyesített város neve. Érdekesség, hogy felvetődött korábban, hogy más neve legyen az egyesített városnak.

Mint azt korábban írtuk már, a névválasztás nem volt egyszerű.

Széchenyi Istvánt például zavarta az, hogy a "pest" kifejezésnek a németben "kártevő" jelentése is akad. Így a legnagyobb magyar javasolt pár elnevezést, Honderű, Bájkert, Hunvár, Etelvár és Dunavölgye is ott volt a tarsolyában. Ám ezek közül mégsem lett egyik sem a magyar főváros neve, mivel a 19. század közepén egyre jobban elfogadottá vált, hogy Budapest legyen a magyar központ neve, pedig korábban Pest-Buda is versenyben volt, ám a térképen így épp fordítva lett volna a két fél a Duna jobb és bal partján.

Amúgy a török korral és a Magyar Királysággal kapcsolatban rengeteg hibát lehetett észrevenni a híres török sorozatban, a Szulejmánban is, ezekről korábban több cikkben is beszámoltunk nektek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás